Studio KB: Åhus Beach firar 20 år – Åhus Beach

Studio KB: Åhus Beach firar 20 år

Måndagens Studio KB var det 200:e avsnittet av sitt slag och blev därför en jubileumssänding.
Då passade det bra att uppmärksamma att Åhus Beachhandboll Festival fyller 20 år; gäget var bland andrra grundaren Mats G Jönsson och kommunalrådet Pierre Månsson (L).

Kommunala representanter fanns det gott om på scénen i dagens avsnitt. En tidigare sådan var Ingvar Lövkvist, tidigare kommundirektör
– Det har blivit en del överklaganden genom åren. Därför känns det bra att se hur bra det blivit. Utan Mats G Jönsson, som är lika delar galen och lika delar envis, hade vi aldrig varit där vi är idag, sa Ingvar.

Ingvar och Mats arbetade nära under uppbyggnaden av Åhus Beachhandboll Festival. Men faktum är att de hade ett speciellt band redan på handbollsplanen för drygt 30 år sedan.
– Mats var en duktig handbollsdomare och på 80-talet spelade jag i korpen. Då hade jag ofta en förmåga att snacka mig till utvisningar, men Mats hade överseende med mig så redan på den tiden har vi en bra dialog, sa Ingvar med ett garv.

Flytten till det nuvarande området (2008) togs upp.
– En av de arga grannarna på ”kantarellen” sa till mig: ”Där borta vid sumphålet där ingen vill bada – kan ni inte lägga allt där?”. Så vi lade fram det förslaget för politiken och då började arbetet med den evenemangsstad som finns idag.
– Vi fick ett planuppdrag 2005 och 2006 togs beslutet i fullmäktige varpå det överklagades, så det dröjde ända till 2007, via regeringsrätten, innan det blev klart att hantera.

Ingvar Lövkvist poängterade:
– Kommunen tog tidigt beslutet att detta är bra för Kristianstads kommun och idrotten överlag. Visst, det är alltid någon som kommer i kläm, men då får man hantera det senare. Vi har en demokratisk process som måste få ha sin tid, även om man ibland kan tycka att det handlar om okynnesöverklaganden.
Var det ett rätt beslut ur ett brett perspektiv att flytta till nuvarande plats?
– Ja. Vi fick 300 meter ny strandlinje. Det går nästan att jämföra med Malmö och det nya bostadsomrdet där. När det kommer bryggor blir det ytterligare en tillgång.

Mats G Jönsson tog upp den tuffa tiden inför flytten till dagens spelplats.
– Vi hade en kul och tufft jobb mellan 1997-2007, men hade inte varit kvar idag om vi inte lämnat ”Kantarellen”. Det hade nog ebbat ut annars, så flytten hit blev räddningen för oss. Jag jämför det ofta med vad den nya arenan har betydit för IFK Kristianstad.
– In i det sista har de närboende försökt förhindra att stranden anlades och vi hade tankarna på att pausa under 2008, men körde på till slut och även om det var väldigt tufft så ångrar vi det inte.

Även strandfrågan diskuterades.
Kommunalrådet Pierre Månsson (L) poängterade att en flytt inte är aktuell i dagsläget, åtminstone från ett kommunalt perspektiv, trots att frågan lyfts i olika medier.
– Vi tycker att det ligger bra här. Detta tillför Åhus något. Men man får inte raljera över de närboendes åsikter – utan respektera dem. Att det skulle handla om en flytt, det är en advokat som har försökt att spetsa till det…
Varför stöttar Kristianstads kommun Åhus Beachhandboll Festival?
– Anledningen att vi stöttar är det är att det skapar pengar, jobb och en positiv bild av Åhus. Men dramförallt för att det skapar ett arrangemang för ungdomar.
Pierre lyfte även att kommunens stöd har ifrågasatts.
– Det finns en avundsjuka eftersom det handlar om ett privat bolag – varför ger kommunen sitt stöd till det?
Ja, varför?
– Vårt svar är att det inte är något ovanligt att privata bolag driver liknande turistarrangemang. Kommuninvånarna får väldigt mycket tillbaka av det här. Det är bra för näringslivet för hela sommaren.

Även kommundirektör Christel Jönsson deltog i diskussionen:
– Det är självklart att vi vill bli kvar där vi är nu.
Trots problem med en del infrastruktur och parkeringslösningar?
– Vi har en arbetsgrupp som tittar på parkeringsmöjligheterna. För två år sedan trodde jag att det skulle bli en quick fix, men så var inte fallet. Men! Vi kommer att hitta en lösning som är bra för alla parter. Inte för att det ska gynna Åhus Beach eller de besökande, utan för Åhusborna. Det finns flera olika alternativ.
Platschef Lotta Gall:
– När man vuxit så mycket som vi gjort, vi är över 100 000 människor här under nio dagar, måste man vara öppen för olika lösningar. Just i år har vi hört mycket positivt från de boende att det blivit mer ordning och reda. I detta arbete (med parkeringslösningar) ger vi tillbaka en miljon kronor till föreningslivet i nordöstra Skåne. Det är någonting som vi är väldigt stolta över.

Det diskuterades även:
# Den nya idrottshallen i Åhus och vad som händer med Sånnahallen.
# Kommunens investeringsplaner i framtiden.
# Personliga minnen från Åhus Beachhandboll Festival genom åren.
# Svensk Handboll med Fredrik rapp, ordförande för Svenska Handbollförbundet.
# IFK Kristianstad och lite annat med Björn Sätherström.

Åhus Beachhandbolls Festival har i år en jubileumsutställning där år för år gås igenom. Missa inte den i entrétältet.

Hela programmet kan ses i sin helhet på Åhus Beach Webb-TV från klockan 18.