Vår story – Åhus Beach

Minnen för livet!

Sedan 1997

Minnen

för livet!

Sedan 1997

Vår story

Det började som en liten cup i Åhus Småbåtshamn. Då fick grundaren Mats G Jönsson ringa och tjata in samtliga 75 lag. Hela familjen och alla föräldrar i Åhus Handboll var engagerade. Och inte var det många som trodde på en framtid för Åhus Beach Cup!

Men med glädje, passion och respekt kommer man långt. Idag är turneringen Europas största beachhandbollsevenemang. Lägg därtill en alltmer populär beachfotbollsturnering, konserter och profiler i världsklass.

Sommaren 1997 såg Åhus Beach dagens ljus. Men resan till att bli Europas ledande strandevent startade ännu tidigare, när Mats G Jönsson bildade föreningen Åhus Handboll.

Vi tar oss tillbaka till starten. I den ­växande byn Åhus är intresset för den nya handbollsföreningen stort. Det dröjer inte lång tid innan Åhus Handboll blir en av Skånes största klubbar på barn- och ungdomssidan. Mats, som ser ­möjligheter i allt, leder en projektgrupp för att ­arrangera en handbollscup på gräs. Han möts av bristande engagemang och förslaget läggs ned.

År 1996 kommer Mats över ett ­reportage i en tysk handbollstidning där han läser om handboll på stranden. ”Detta finns ju inte i Sverige, klart att vi ska vara först. Här i Åhus finns ju alla förut­sättningar; ­havet, stränderna och inte minst handbollens ­traditioner i bygden”. Han presenterar idén för styrelse och ledare i föreningen, men precis som med gräshandbollen blir han nedröstad. Till slut får han i alla fall igenom att testa idén och Åhus Beach Cup föds.

Mats möter nya motgångar. Inte en enda anmälan trillar in. Till slut övertalar han 75 lag att testa beachhandboll och den första upplagan genomförs under fyra dagar i småbåtshamnen i ­centrala Åhus. Konceptet är enkelt. Många, korta matcher med finalspel på kvällarna som ramas in av ­festlig ­stämning, speaker, musik och fri entré. Det lockar nyfikna besökare och ­snackisen är i gång.

Vi spolar fram bandet. Cupen har vuxit och nu krävs inga övertalningskampanjer längre. Evenemanget får nytt namn och ny plats. Alldeles intill havet, vid Hotell Åhus Strand, spelas nu Åhus Beachhandboll. Ytterligare en gång växer ­eventet ur sin kostym och flytten går till evenemangs­stranden i Åhus. Efter mycket kämpande får Åhus Beach äntligen en fast plats att driva och utveckla arrange­manget på. Nu lockas tusentals ungdomslag med familjer, elitlag och medier. Åhus blir platsen som hela Handbolls­sverige vill komma till!

Beachsoccer-turneringen Åhus Beach Fotboll tas över 2015 och har sedan dess blivit en samlings­plats även för fotbollsklubbar från stora delar av landet.

Vi skapar minnen för livet
– & en unik cupupplevelse –

Sedan 1997

1997

Åhus Beach Cup grundas!

1999

Beachandboll får SM-status!

2001

Första internationella lagen!

2002

Över 500 lag!

2003

10 000 deltagare!

2005

Fler än 1000 lag!

2008

Tysk bundesliga deltar i eliten!

2012

Landslaget laddar för OS!

2013

TV4 Sport sänder eliten!

2015

Premiär för Åhus Beachfotboll!

2016

Premiär för Åhus Beach Live!

2017

20-årsjubileum!

2018

Över 120 000 besökare!

2019

20 000 deltagare!

2020

Inställt 💔

2021

Inställt - Rörelseglädje bland barn och unga på spontan & bokningsbara spelplaner

2022

25-årsjubileum & nya minnen för livet!

2023

166 526 besökare!

EUROPAS STÖRSTA BEACHHANDBOLLSTURNERING

Sand mellan tårna, stor passion och en himla massa glädje. Åhus Beachhandboll Festival är vad den heter – en stor festival.

Sedan starten 1997 har Åhus Beachhandboll Festival varit ett arrangemang för hela familjen. Medan barnen och ungdomarna kastar boll på spelplanerna går syskon och föräldrar runt och upplever allt runt om.

Barn- och ungdomsklasserna bjuder alltid på mycket skratt och glädje, medan elitklasserna lockar delar av den absoluta världseliten från såväl Sverige som utlandet. Tittar du i våra handbollslandslag har ett flertal av spelarna borstat av sand mellan tårna efter täta matcher på beachen.

Det är en säregen folkfest där hela Handbollssverige samlas för att delta i en unik gemenskap. Under tio dagar förvandlas stranden till en stor festival med handboll på dagen och finalspel mot kvällen med efterföljande konserter med stora artister.

SOMMARENS FOTBOLLSFEST

Solen skiner, havet skvalpar och gräset är utbytt mot sand. Åhus Beachfotboll är fotboll när den är som bäst.

Åhus Beachfotboll har blivit en samlingsplats för fotbollsklubbar från stora delar av landet. Ett lättsamt och roligt avbrott från den vanliga fotbollen
där lag och klubbar kan satsa på gemenskap, sammanhållning och att ha kul. Under en vecka varje sommar fylls stranden i Åhus med spelare, ledare och supportrar som tillsammans skrattar, umgås och njuter av allt spännande som finns att göra på tävlingsområdet.

På stranden blir matcherna tätare och pulsen slår snabbare. Potentialen för att lyfta beachfotbollen ännu mer är enorm. På fem år har vi fått turneringen att nå 450 lag från över 90 föreningar.

Vi är Åhus Beach

Vi är

Åhus Beach

Tidiga morgnar och sena kvällar. Glassförsäljning och lagincheckning. Åhus Beach Crews uppgifter under aktivitetsdagarna är både intensiva och varierande. Men det är också det som vi tycker är så himla skoj.

Vi är många som lägger ner både tid och engagemang innan, under och efter evenemangen. Ibland är det stressigt, ibland hamnar vi i tidsnöd, men vi gör det med passion, respekt och glädje. Vi vet hur mycket våra insatser betyder för alla deltagare och all publik som kommer till stranden i Åhus varje sommar. Vi siktar alltid på att överträffa både oss själva och våra besökares förväntningar.

Vi har sett förtvivlan i ögonen på barn när matcher förloras. Men också den stora lyckan i samma ögon när någon har gjort mål eller fått nya vänner. Tillsammans skapar vi minnen för livet!