Vår story
– Sedan 1997 –

Det började som en liten cup i Åhus Småbåtshamn. Då fick grundaren Mats G Jönsson ringa och tjata in samtliga 75 lag. Hela familjen och alla föräldrar i Åhus Handboll var engagerade. Och inte var det många som trodde på en framtid för Åhus Beach Cup!

Men med glädje, passion och respekt kommer man långt. Idag är turneringen Europas största beachhandbollsevenemang. Lägg därtill en alltmer populär beachfotbollsturnering, konserter och profiler i världsklass.

En entreprenör som aldrig ger upp

En entreprenör som

aldrig ger upp

Det är i mitten av 1990-talet. Mats G Jönsson läser en tysk handbollstidning och ser ett reportage om beachhandboll. ”Handboll på stranden. Det finns ju inte i Sverige. Klart att vi ska vara först. Här i Åhus har vi alla förutsättningar!”

Mats G Jönsson blev helt uppslukad av tanken. Han såg stranden i Åhus förvandlas till en gigantisk arena och mötesplats. Efter ett antal diskussioner med sig själv, hustrun Lotta och folk i Åhus Handboll förstod Mats att han var ganska ensam i sin övertygelse om att upplägget var klockrent. Lösningen blev att aktivt söka upp klubbar via telefon. Men det var ingen ville komma till Åhus för att spela den nya formen av handboll. Men Jönsson gav sig inte. Lagen slapp att betala anmälningsavgifter, bara de kom. Till slut övertalades 75 lag att testa på beachhandboll i Åhus.

Vi snabbspolar bandet. I närmare tio år kämpade Mats och hans lilla gäng för att få snurr på arrangemanget. Under många år gick det trögt ekonomiskt och det var först efter millennieskiftet som Åhus Beach blev accepterat och etablerat. Nu skulle ”alla” åka till Åhus. Att spela på sand var hur häftigt som helst. För att inte tala om inramningen med närhet till havet, täta matcher, fullsatta läktare och med finalspel på kvällarna med speaker, dunkande musik och ljusspel. Succén var ett faktum.

Vi skapar minnen för livet
– & en unik cupupplevelse –

Sedan 1997

1997

Åhus Beach Cup grundas!

1999

Beachandboll får SM-status!

2001

Första internationella lagen!

2002

Över 500 lag!

2003

10 000 deltagare!

2005

Fler än 1000 lag!

2008

Tysk bundesliga deltar i eliten!

2012

Landslaget laddar för OS!

2013

TV4 Sport sänder eliten!

2015

Premiär för Åhus Beachfotboll!

2016

Premiär för Åhus Beach Live!

2017

20-årsjubileum!

2018

Över 120 000 besökare!

2019

20 000 deltagare!

2020

Nya minnen för livet!

Handbollsveriges hetaste samlingspunkt

9 – 18 juli 2020

Worldclass since 1997

17 – 18 juli 2020

EUROPAS STÖRSTA BEACHHANDBOLLSTURNERING

Sand mellan tårna, stor passion och en himla massa glädje. Åhus Beachhandboll Festival är vad den heter – en stor festival.

Sedan starten 1997 har Åhus Beachhandboll Festival varit ett arrangemang för hela familjen. Medan barnen och ungdomarna kastar boll på spelplanerna går syskon och föräldrar runt och upplever allt runt om.

Barn- och ungdomsklasserna bjuder alltid på mycket skratt och glädje, medan elitklasserna lockar delar av den absoluta världseliten från såväl Sverige som utlandet. Tittar du i våra handbollslandslag har ett flertal av spelarna borstat av sand mellan tårna efter täta matcher på beachen.

Det är en säregen folkfest där hela Handbollssverige samlas för att delta i en unik gemenskap. Under tio dagar förvandlas stranden till en stor festival med handboll på dagen och finalspel mot kvällen med efterföljande konserter med stora artister.

Sommarens fotbollsfest

27 juni-3 juli 2020

Allas rätt till ett aktivt liv

28 juni 2020

SOMMARENS FOTBOLLSFEST

Solen skiner, havet skvalpar och gräset är utbytt mot sand. Åhus Beachfotboll är fotboll när den är som bäst.

Åhus Beachfotboll har blivit en samlingsplats för fotbollsklubbar från stora delar av landet. Ett lättsamt och roligt avbrott från den vanliga fotbollen
där lag och klubbar kan satsa på gemenskap, sammanhållning och att ha kul. Under en vecka varje sommar fylls stranden i Åhus med spelare, ledare och supportrar som tillsammans skrattar, umgås och njuter av allt spännande som finns att göra på tävlingsområdet.

På stranden blir matcherna tätare och pulsen slår snabbare. Potentialen för att lyfta beachfotbollen ännu mer är enorm. På fem år har vi fått turneringen att nå 450 lag från över 90 föreningar.

Vi är Åhus Beach

Vi är

Åhus Beach

Tidiga morgnar och sena kvällar. Glassförsäljning och lagincheckning. Åhus Beach Crews uppgifter under aktivitetsdagarna är både intensiva och varierande. Men det är också det som vi tycker är så himla skoj.

Vi är många som lägger ner både tid och engagemang innan, under och efter evenemangen. Ibland är det stressigt, ibland hamnar vi i tidsnöd, men vi gör det med passion, respekt och glädje. Vi vet hur mycket våra insatser betyder för alla deltagare och all publik som kommer till stranden i Åhus varje sommar. Vi siktar alltid på att överträffa både oss själva och våra besökares förväntningar.

Vi har sett förtvivlan i ögonen på barn när matcher förloras. Men också den stora lyckan i samma ögon när någon har gjort mål eller fått nya vänner. Tillsammans skapar vi minnen för livet!