Mats G Jönsson om nyheterna kring 2019 års upplaga av Åhus Beachhandboll Festival – Åhus Beach

Mats G Jönsson om nyheterna kring 2019 års upplaga av Åhus Beachhandboll Festival

Idag startar Åhus Beachandboll Festival för 22:a året.
Rekordmånga lag deltar och arrangemanget utvecklas för varje år.

Mycket har hänt sedan 1997 då beachandbollen i Åhus slog upp portarna för första gången. Företagets VD Mats G Jönsson är dock kvar och är milt uttryckt förväntansfull inför de kommande dagarna som han och den centrala staben har förberett i ett helt års tid.
– Vi har lyft arrangemanget med bland annat fler lagtält, fler aktiviteter på området och framförallt fler matval.Våra centrala sponsorer har verkligen sett till att öka upplevelsen för besökarna, säger Jönsson.
Dessutom har turneringen ökat i antalet lag. Nästan 100 fler lag (cirka 1500 lag) ställer upp 2019 – det betyder cirka 19000 deltagare på tio dagar.
– Det är positivt såklart, men det ställer också högre krav på oss som arrangörer. Hur många besökare vi kommer att få sammanlagt är svårt att gissa sig till, men ifjol snittade vi över 13.000 besökare om dagen som var inne på området. Det snittet kommer troligtvis att öka nu…

Mats G Jönsson.

Mycket krut har lagts på den app, Åhus Beach Official, där alla tävlingsuppgifter finns. Även dagsprogram och övrig information finns tillgängligt där.
Och det finns en hel del nyheter.
– Jag tycker att det ska blir spännande med en scén på centrecourten där det kommer attt ske massor av uppträdanden. Vi har även förlängt schemat på kvällarna, säger Jönsson och utvecklar varför:
– Vi har tre sorters gäster; de lokala som går eller cyklar hit, de regionala som kör bil hit och besöker någon dag eller två, samt de nationella som övernattar – ofta över hela arrangemanget. Vi har lyssnat på samtliga för att hitta ett koncept som så många som möjligt kan uppskatta. Utanför Åhus finns inte så mycket att göra, därför gör vi denna satsning med artister varje kväll i kombination med semifinaler och finalspel.

En nyhet som Mats G Jönsson helst hade varit utan är staketet mellan festivalområdet och havet,
– Det finns bara en tråkig sak och det är just detta staket som vi TVINGAS att montera upp.
Varför?
– Vi måste söka strandskyddsdispens för att använda den sista remsan mellan havet och stranden. Det dispensen har länsstyrelsen avslagit.
Varför?
– Tre grannar har överklagat det tidigare beslutet att ge oss dispens.
– Det innebär att vi måste sätta ett strandskyddsstaket mellan evenemanget och havet.
Under Åhus Beachfotboll som arrangerades för en vecka sedan provades konceptet med en egen entré vid staketet mot havet, men det fungerade inte som önskat.
– Vi som arrangörer måste ha kontroll på området och ha en fungerande visitation – ur säkerhetssynpunkt. Den extra entrén mot havet orsakade mycket oreda. Som arrangör vill vi ha ett tryggt område och därför fattades beslutet att det inte var rimligt.