Första elitklass-segrarna för IFK Kristianstad och København – Åhus Beach

Första elitklass-segrarna för IFK Kristianstad och København

Elitklasserna i Åhus Beachhandboll Festival fick två helt nya segrare.
København Håndbold besegrade H65 Höör i damklassen och IFK Kristianstad välte SG Flensburg Handewitt.
– Tidigare år var det mycket ploj, men allt eftersom har det byggts upp mycket prestige och vinnarskalle som man har vill man alltid vinna. Därför var det otroligt skönt att det lyckades i år, både för mig och för laget, säger Johannes Larsson i IFK Kristianstad.

Det krävdes en straff i ”sanden death” mot IFK Ystad för att IFK Kristianstad skulle ta sig till final.
Men egentligen var det ”fel” lag som tog sig dit.
– Det var Philip Henningsson som delade upp lagen och han försökte spetsa till det så att det andra laget skulle var bäst. Av någon anledning hamnade både jag och han i det ”dåliga”, det kanske säger något om hans coachegenskaper, säger Johannes Larsson med ett garv.
– Skämt åsido. Vi hade två jämna lag och utan att ha tränat någonting innan så arbetade vi fram ett bra samarbete ute på banan efterhand. De första matcherna gick det rätt knackigt.
Kristianstadspågen Johannes Larsson har, liksom IFK Kristianstads a-lag, tidigare aldrig vunnit på beachen.
– Många silver har det blivit, både som junior och senior, så jag har faktiskt längtat en del efter ett guld. Tidigare år var det mycket ploj, men allt eftersom har det byggts upp mycket prestige och vinnarskalle som man har vill man alltid vinna. Därför var det otroligt skönt att det lyckades i år, både för mig och för laget.
Finalen blev en rysare där IFK kopplade grepp, men aldrig riktigt kunde skaka av sig Tobias Karlsson, Hampus Wanne, Simon Jeppsson, Jim Gottfridsson & co. Leo Larssons frilägesräddning på Simon Jeppsson blev en vattendelare.
Anton Hallén efter 6-7-segern i finalen.
– Fantastiskt att vinna första titeln för året redan nu. Jag tror att det blir likadant i Champions League, vi gnetar på i gruppspelet och sedan när det blir slutspel hettar vi till. Det är så man måste jobba.
Philip Henningsson var hjärnan bakom laget.
– Det blev en lyckad lagsammansättning. Vi knackade en del i gruppspelet med många oavgjorda matcher, sedan släppte det. Riktigt skönt att få vinna – till slut.

IFK Kristianstad.

I IFK Kristianstads lag spelade:
Leo Larsson
Adam Nyfjäll
Philip Henningsson
Anton Hallén
Teitur Örn Einarsson
Johannes Larsson
Olafur Gudmundsson
Helge Freiman

I damklassen var det København Håndbolds ena lag som tog hem guldet efter 10-7 och kontroll hela vägen mot H65 Höör. Pådrivaren och nyckelspelaren var Hannah Blomstrand, en dam som har ett helt kassaskåp på morsans vind med medaljer från Åhus.
– Beachhandboll i Danmark är ganska stort, även om man då oftast kör med internationella regler. Så mina lagkamrater var inga nybörjare. Dock hade många av dem ingen aning om hur stort detta arrangemanget är numera.
Blomstrands lag, som ju chockade med att vinna danska ligan tidigare i år, förlorade mot H65 i gruppspelet, men tog revansch i finalen.
– Efter den del skador och annat manfall så blev det ont om avbytare till slut. Jag var väldigt trött i slutet.
Vilket är ditt första minne från Åhus Beachhandboll Festival?
– Jag var liten knatte i H65 Höör och minns att det var en lång promenad genom tallskogen för att komma till planen. Anna Johansson skulle showa med en kullerbytta, men drog rakt in i en motståndares smalben…
Största segern?
– Vi har vunnit ett par gånger i 96-klassen. Någon gång var vi i final i 95-klassen, men jag tror att Åstorp vann då, de djäklarna, säger Blomstrand och gnisslar tänderna.

København Håndbold.

København Håndbolds hold:
Johanna Bundsen
Thea Mörk
Line Björnsen
Mai Kragballe
Amalie Milling
Maria Lykkegaard
Kelly Dufler
Hanna Blomstrand
Andlig ledare: Mia Rej

Pressbilder fria för publicering:
https://ahusbeach.com/press/pressbilder

Se finaler, matcher, intervjuer seminarium och mycket mer från handbollsfesten på vår Youtubekanal:
https://www.youtube.com/user/AhusBeachhandboll

Sin finalerna i repris:

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=1&video_id=2vmjNs_PnkU