Daniel Åkerman: ”Mount Everest var mitt Åhus Beach” – Åhus Beach

Daniel Åkerman: ”Mount Everest var mitt Åhus Beach”

Mats G Jönsson startade Åhus beachhandboll festival.
Daniel Åkerman besteg Mount Everest.
Både hade gemensamt att ingen trodde på dem.

Vissa historier är mer fängslande än andra.
Daniel Åkermans berättelse om hur han fick för sig att bestiga Mount Everest är en sådan.
34-åringen från Tosteberga, numera boende i San Fransisco, gav utmaningen ett ansikte. Om mängderna med dödsfällor, ångesten på 8000 meters höjd och känslostormarna 05.47 en svinkall morgon på världens högsta topp handlar denna intervju.

– Jag har aldrig varit någon stor idrottsperson. Mount Everest besteg jag  utan någon speciell bakgrund inom sporten, sa Daniel.
Det började med Kebenekajse för nio år sedan, en ”kulle” i jämförelse som är 2000 meter hög.
– Bergsbestigningen var inte ens min idé, utan min lillebror Sebastians. Att bestiga Kebenekajse var något som vår morfar ville gör under många år, men han gick bort innan vi var gamla nog. Så vi gjorde det för morfar. Helt utan någon erfarenhet.
– Min drivkraft var att jag var rädd för att misslyckas – att inte vara stark nog för att ta sig upp till toppen.

Bergsbestigningen skedde gradvis.
– Kebenekajse var ändå ett tufft berg att ta sig upp för. Det tar 15-16 timmar och är fyiskt krävande, men utan risk för höjdsjuka.
– Jag var livrädd och kom faaktiskt inte till toppen. Men när jag kom ner hade något förändrats inom mig. Jag växte som person – och efter det ville jag bara ha mer. Högre berg!

Efterhand började Daniel Åkerman att fundera på Mount Everest. 8848 meter högt.
– Först trodde jag knappt på det själv, jag är ju bara en vanlig människa. Men… Det är ungefär som när Mats G Jönsson satte igång det här (Åhus Beachhandboll Festival). Ingen trodde på honom heller. Och jag gillar inte när folk inte tror på mig… Mount Everest var mitt Åhus beach.
– Så jag satte mig ner och planerade, bröt ner det i bitar och tog reda på vad som krävdes. Jag hade ingen erfarenhet. Bara ett mål, en femårsplan med specifikt slutdatum och en karta hur jag skulle ta mig dit. Tidsramar är viktiga – och för mig var det maj 2016. Och det klarade jag.

Om den absurda vägen upp för berget, om stunderna han ångrade sig och om tillfällena då han var livrädd handlar intervjun av Hans Banke om.
Se den från klockan 18 på Åhus Beach Webb-TV.