Anders Nissen: ”Att bli börsbolags-VD var plan B” – Åhus Beach

Anders Nissen: ”Att bli börsbolags-VD var plan B”

Sport och affärer med Anders Nissen, styrelsemedlem för Svenska Handbollslandslaget AB, stod på agendan i Hans Bankes intervjuhörna under tisdagen (ses på Åhus Beach Webb-TV från kl 18).
Skåningen som ”tvingats” till huvudstaden var nöjd med att åter vara tillbaka bland sina rötter.
– Åhus är hemma för mig. Det kan inte bli bättre än att byta ut tunnelbanan i Stockholm mot stranden i Åhus.

Till vardags har Nissen även en ledande position i en större hotellkedja.
– Men att bli börsbolags-VD var plan B. Plan A var att bli landslagsspelare i handboll. Vi vann JSM tre år i rad i Näsby och jag spelade några år i Allsvenskan, men jag var inte tillräckligt bra för att ta de där sista stegen… Däremot tog jag med mig mina kunskaper från idrotten till företagslivet. Folk sa till mig när jag fick mina första jobb i näringslivet att jag var bra på teambuilding och länge trodde jag att de skämtade. Jag visste ju inget annat sätt.

Svensk handbolls centralorganisation har förändrats de senaste åren.
– Vad vi gjort inom svensk handboll är att låta handbolldförbundet sköter det sportsliga. Bolaget Svenska Handbollslandslaget AB sköter de kommersiella frågorna, som exempelvis arrangemang i mästerskap. Sådant är ett företagsprojekt och då har man inte så stor nytta om man är bra på stegisättningar. Det gäller att alla fokuserar på vad de är bra på. Ungefär som man måste göra på planen för att nå framgång som ett lag.
Nissens roll handlar till stor del att se till att de internationella mästerskapen som arrangeras även blir bra affärer.
– Just nu söker vi en VD för EM 2020. Är det någon här som är sugen, sa Nissen och spanade ut mot publiken.

Samtalet gled även vidare till målsättningen med att fylla herrarna EM-final 2020 på Tele 2 Arena – inför 23 000 personer.
– Vi hoppas kunna arrangera även VM-finalen 2023 för herrar. Mästerskapet arrangeras tillsammans med Polen och vart finalen ska spelas är inte bestämt ännum. Men vi hoppas att den hamnar i Sverige.

Dessutom diskuterades bland annat:
# Viljan att arrangera dammästerskap – även om det då föreligger större risk att inte få ihop det ekonomiskt.
# Mästerskapen som arrangeras 2020 och 2023.
# Sveriges arenastruktur.
# Vinnarskallen som driver honom framåt.
# Kristianstads tillväxt.

Se hela programmet från kl 18 på Åhus Beach Webb-TV.