19 juli: guld till Borlänge HK, IK Sävehof och IFK Tumba – Åhus Beach

19 juli: guld till Borlänge HK, IK Sävehof och IFK Tumba

Halva Dalarna satt på läktarna när HK Borlänge vann F01-klassen.
Och i IK Sävehof smiddes guldplanerna utav en inhyrd 17-åring – från Helsingborg.

I F01-klassen (45 lag) besegrade Kärra HF och Borlänge HK varsitt H65 Höör-lag i sina semifinaler – och bjöd sedan på en jämn och spännande guldmatch.
Vid ställningen 9-9 kunde dalalaget göra ett litet ryck och höll sedan det hela vägen in i mål. 10-12 slutade matchen.
På läktarna (cirka 2000 personer matchen på centercourten) hade Borlänge laget ett ordentligt publikstöd. Någonting som Vanja Andersson förklarade var en del av framgången
– Detta är helt fantastiskt, inga ord att beskriva det här.
Vad betydde läktarstödet?
– Massor. Här finns en fantastiskt gruppkänsla.
– Åhus Beachhandboll är stort. Alla är så glada – och det är sådant tryck, sa Vanja.
Alicia Waller har god erfarenhet av beachhandboll:
– Jag har varit i Åhus och spelat i sju år, i lite olika lagkonstellationer. Just detta laget gör sitt första år tillsammans.
– Jag var här 2015 och vann, men från det laget är det bara jag och en annan tjej.
Hur stort är beachhandboll i Borlänge?
– Det växer hela tiden. Vi får fler och fler lag. Vi ser det inte som ”ploj” – utan som en sport och går fullt ut för att vinna. Dessutom har vi i Borlänge fått tre stycken sandplaner att träna på hela sommaren, avslutar Waller – som tidigare i veckan även nådde semifinal med juniorlaget från Borlänge HK.

Borlängetöserna.
Borlängepubliken

Borlänges lag bestod utav:
Vanja Andersson
Alicia Waller
Tuva Lundén
Wilma Hansson Wik
Emmy Erixon

I P01-klassen (57 lag) skaffade rakt igenom obesegrade IK Sävehof i finalen tidigt ett litet grepp på motståndarna från Göteborg Beach Handball Club (Borlänge HK). 10-11 skrevs segersiffrorna till.
Joel Gustafsson segeryrade direkt efter slutsignalen.
– Vi har ett riktigt bra lag. Gött lir, bra känsla, fina coacher.
Coachen som Gustafsson refererar till är snart 18-årige Viggo Gardewall – från Helsingborg.
– Jag spelar själv inte i Sävehof, utan i OV Helsingborgs andralag i division tre. Här tränar jag dessutom F01 och tre andra pojklag.
Men… Hur kommer det sig att du tränar IK Sävehof!?
– Ja du… Det går tillbaka till 2010, när jag var tio år, och spelade Partille Cup. Jag satte mig bredvid Sävehofkillarna och skulle äta och började snacka med dem. sedan har det växt, vi har börjat umgås privat och sådär.
Är det handbollstränare du ska bli en dag?
– Förra säsongen var jag tränare för OV helsingborgs P07-lag så det är någonting jag tänkt på. Jag älskar ledarrollen och att utveckla spelare.
Beskriv detta Sävehof-lag, varför är de så bra?
– De känner varandra väldigt bra utanför planen – och det tar de med in på planen. De litar på varandra. Innan Åhus Beach vann vi guld i Helsingborgs turnering, så därför fick jag chansen här också.
Vad är viktigt att tänka på för att bli ett framgångsrikt lag på sanden?
– Man är ju en man mer framåt så då handlar det om att göra rätt val – att helst inte sätta västspelaren i avslutsläge. Mycket handlar om att släppa bollen i rätt tidpunkt. Bakåt, där man är en man mindre, att hålla laget tight, säger Viggo innan han lommar hem för ett par timmars sömn. Under fredagen väntar nämligen nya coachuppdrag för Partilleföreningen.

Sävehofkillarna.

IK Sävehofs lag bestod utav:
Jonathan Öby
Emil Berlin
Joel Gustafsson
Kalle Hellquist
Anders Forsell Schefvert

Under torsdagen spelades även klassen ”Handboll för alla”. Funktionsnedsatta glädjespridare från IFK Tumba, Soruna och IFK Kristianstad bjöd på storartad underhållning i sanden.
Det här inslaget börjar bli rutin under Åhus Beachhandboll Festival och frågan är om någonting annat sprider lika mycket glädje, medmänsklighet och öppenhet. Att spela handboll, oavsett vilka förutsättningar som ges till oss som trampar på livets stig, är en ynnest – och ett sätt at vinna vänner för livet.

Finalen spelades mellan Stockholmsklubbarna Sorunda och Tumba, där de sistnämnda drog det längsta strået. faktum var att spelarna fick välja mellan att delta i Special Olympics – eller beachhandbollen i Åhus. Valet blev enkelt…

IFK Tumba.

Finalen kan ses ses i sin helhet här.
https://www.youtube.com/watch?v=dhAgBdZ3dTI

Pressbilder fria för publicering:
https://ahusbeach.com/press/pressbilder

Se semifinalerna och finalerna i repris på vår Youtubekanal:
https://www.youtube.com/user/AhusBeachhandboll

Se finalerna i repris här: