Beachhandbollen växer i olika former – inte minst på skånsk mark.
– Jag är övertygad om att turneringarna i Åhus, och för den delen även i Helsingborg, stärker både handbollen och föreningslivet, säger Bjarne Persson – som från och med 1 september är ny verksamhetschef i Skånes Handbollsförbund.
Under beachhandbollens första dag i Åhus gästade Bjarne Persson Åhus Beach Studio. Bjarne har mångårig rutin från beachen, främst som tränare för Eslövs IK och de senaste åren i Lödde Vikings. Men i höst tar han över rollen som verksamhetschef på Skånes Handbollsförbund.
I Åhus Beach Studio avverkades flera ämnen. Ett av dessa var beachhandbollens betydelse för handbollsintresset i Skåne som vuxit markant i länet de senaste åren.
– Under 2010-talet har det dykt upp allt fler beachhandbollsplaner, eller utomhus-handbollsplaner, i en massa skånska orter. Ofta i anslutning till skolorna ovh det är ju extra glädjande. Då blir handbollsplanen en mötesplats där man umgås och lirar på rasterna eller på fritiden.
Förr i tiden var det nästan bara fotbollsplaner och fotbollsmål som gällde?
– Exakt, men den bilden håller på att förändras, säger Bjarne och tillägger:
– I Löddeköpinge satsade kommunen på en beachvolleybollplan och det var ju bra tänkt på sätt och vis, bortsett från att det inte finns några volleybollspelare i byn. Vi uppmanade dem att ta bort det stora nätet och sätta dit två handbollsmål i stället och det blev succé direkt.
Hur ser du på att beachhandbollen växt så mycket de senaste åren?
– Jag tror att det är väldigt positivt. Föreningarna erbjuder två olika verksamheter under ett år och på sanden finns det möjligheter att träna på nya saker. Men det är också ett sätt att rekrytera nya ungdomar till handbollsklubbar. Det finns gott om exempel på barn och ungdomar som börjar spelar handboll i en klubb, eller fortsätter att spela för den delen, för att laget varje år spelar i Åhus Beach.
– I Helsingborg är turneringen inriktad mot skolelever och det är en annan inkörsport som blivit väldigt populär. OV Helsingborg som driver den turneringen har garanterat fått väldigt många att upptäcka både beachhandboll och handboll i stort på det viset. Jag tror att Åhus och Helsingborg drar nytta av varandra och gemensamt ökar intresset för beachhandboll.
– Och ju fler som hittar till handbollen; desto bättre för föreningslivet – och i förlängningen för folkhälsan.