Ordföranden för Svenska Handbollförbundet, Fredrik Rapp, var dagens gäst hos Hans Banke.
Intervjun kan ses i sin helhet på Åhus Beach Webb-TV från kl 18.
Under Åhus Beachhandboll festival är både Fredrik och hans fru Anna tränare för var sitt lag (Lidingö).
– Det är otroligt välorganiserat och området är väldigt kompakt så man kan låta ungarna springa omrking hur de vill.
Hans Westberg satt på posten i åtta år innan Fredrik Rapp tog över efter att bland annat ha arbetat med svensk elithandboll. Hela familjen Rapp symboliseras för övrigt av handboll.
– Min fru spelade i landslaget i tio år så hon var på en mycket högre nivå än mig.
Ditt främsta uppdrag i förbundet?
– Att få handbollen att växa. De flesta sporter krymper, men vi har en vision om att växa – och att behåla utövarna längre. Idag har vi 100 000 utövare och vill bli fler. För att det ska ske vill vi att det ska bli enklare att bli ledare, domare och så vidare. Utbildningar flyttar ut till webben bland annat.
Den klassiska triangeln, som är bredast i de låga åldrarna och sedan smalnar av ju äldre utövarna blir, symboliserar även handbollens struktur.
– Den vill vi göra till en rektangel istället.
– Inomhussporterna är extra utsatta eftersom det är ont om framför allt träningshallar. Det är alltid några som hamnar på mellanhand.
– En annan del för att få folk att fortsätta är att behandla undomar och ledare på rätt sätt. Det är mycket mer sällan som det skriks på domarna numera – och det är en viktig bit. Så länge jag har varit med har man jobbat hårt med den biten och numera genomsyrar det allt vårat arbete.
Även det geografiska läget diskuterades.
– Skåne ska ha en eloge. Det är det enda distriktet i Sverige som växer.
– Samtidigt är Stockholm det största ditriktet och vi vill inte tappa det. Det finns inget enkelt svar på vad som behöver göras, men fler topplag hade inte skadat.
I norr då?
– Boden har öppnat Norrlandsfönstret på allvar och har en fantastisk publik och en riktigt bra tränare. Jag tror att det blir en långvarig sejour i finrummet. De har dessutom visat att det går ihop ekonomiskt.
Styreserarbetet i sig hamnade under lupp.
– Vårat huvuduppdrag är att hjälpa distrikten att bli bättre – och ta sporten ett steg närmare fotbollen.
– Tendensen är att det blir färre klubbar – bortsett från de allra största som växer. Det är väldigt tråkigt. I Stockholm (och i Skåne) hjälper i vissa fall större klubbar de mindre klubbarna (satelitklubbar) för att underlätta Vi tittar på hur vi kan göra det enklare att driva en handbollsklubb.
Hur mår föreningarna egentligen?
– Jag tror att alla klubbar verkligen kämpar. Förutom i de alla största klubbarna byggs det på ideellt arbete. Elitlubbarna mår bättre ni än för några år sedan. I mitten av 2000-talet drog vissa på sig stora skulder, det sammansattes en del regler och en liganämnd som delar ut licenser och då har det blivit bättre.
I övrigt pratades det om:
# Vikten av att synas och höras interationellt.
# Varför lag tackar nej till Europacupspel.
# Skandalen när en ledare blev oskyldigt utpekad som sexförbrytare.
# SM-finalupplägget.
Se hela intervjun här fr kl 18: Åhus beach Webb-TV.