Mariebo IK och Wä IF segrare i 14-årsklasserna – Åhus Beach

Mariebo IK och Wä IF segrare i 14-årsklasserna

Under måndagen spelade de 14-åriga pojkarna och flickorna sina beachfotbollsfinaler.
Ett lag som verkligen stack ut, både på planen och via ett massivt läktarstöd, var Mariebo IK från Jönköping.
I finalen besegrades Vinslöv med 3-0 och Kajsa Johansson blev matchhjälte med samtliga tre baljor.

Pang!
Boom!
Krasch!
Det hade inte tagit tre minuter innan Mariebo kopplat järngrepp om F14-finalen. Spjuthspetsen Kajsa Johansson briljerade som avslutare och hade bakom sig ett vilt kämpande kollektiv som såg till att hålla nollan bakåt.

Finaltriumfen var efterlängtad efter fyra års deltagande på beachen – detta var första gången de nådde ända fram efter två semifinalförlusten. Bengt Spjuth tränar Mariebos flickor som var uppdelade i två lag.
– Barnen börjar prata om den här Åhusresan redan under vintern, så är det faktiskt. Det är höjdaren på året detta.
Vilka nytta, förutom den sociala gemenskapen, tror du att beachfotbollen i Åhus bidrar med?
– Konkret är det jättenyttigt att spela fotboll på sand, inte minst för tjejer. Kroppskontakten och luftspelet är detaljer som man får chansen att förbättra här. Och det är fysiskt krävande. Jag skulle klara av att klara att spela max en minut på sanden innan jag hade behövt byta, pustar Spjuth ut, ty att coacha lag kräver också mycket energi.

En som spelade i princip hela matchen (laget hade bara två avbytare) var Kajsa Johansson.
– Vi var ganska nervösa innan…
Va!? Det märktes inte?
– Jodå. Jättenervösa!
Hur kändes det att göra målen?
– Jag kände bara sådan glädje. Jag bara vrålade.
Det såg ut som att du är uppfödd och uppväxt på sanden – och som att du går i skola på sanden och sover på densamma?
– Haha, nej nej. För mig personligen var detta första gången med fotboll på sand. Jag hade bara en träning i benen på detta underlaget, men det gick ju bra. Mina lagkamrater var grymma, poängterade Kajsa Johansson.

I pojkklassen blev det ett rejält lokalderby i A-finalen. Kristianstad FC ställdes mot Wä IF – två lag som verkligen kan varandra utan och innan.
KFC tog ledningen direkt efter avspark, men Wä jobbade sig sakta men säkert in i matchen och efter tio spelade minuter stod det 1-1 på resultattavlan.
Straffar tog vid och det krävdes bara en runda. Wä:s Simon Johansson satte sin, via stolpens insida, medan Kristianstad sköt över.
– Det var faktiskt första året som vi var med och spelade så det gick oväntat bra. Innan det här hade vi tränat i en vecka för att få till detaljerna, sa Simon och fortsatte:
– Först och främst spelar vi den här turneringen för att det är kul. Men det är jobbigare än man kan tro att springa i tio minuter på sanden så kondisen mådde säkert också bra utav det.

Foto: Jesper Dreifaldt

Fotnot:

Se livevideo från finalerna, intervjuer, reportage och mängder med annat från dagen i våra sociala kanaler: