Anders Linderoth lovordar fotbollsfreestylarnas besök hos MFF-akademin – Åhus Beach

Anders Linderoth lovordar fotbollsfreestylarnas besök hos MFF-akademin

Mitt under Åhus Beachfotbollsveckan arrangerade Malmö FF-aklademin ett fotbollsläger på Åhus IP.
Två av gästtränarna var fotbollsfreestylarna VLO och PWG som slipade på ungdomarnas tekniska färdigheter – något som i sin tur imponerade på Anders Linderoth, instruktör för MFF-akademien.

Delvis uppvisning.
Delvis undervisning.
När bolltrollarna VLO och PWG (se dem i ett enskilt studioinslag här) gästade Åhus Beachfotboll och MFF-akademien var tekniken i fokus. För efter en liten uppvisning och frågestund i klubbstugan fick deltagarna en unik möjlighet att träna individuell bollhantering med världsstjärnorna.
– Sådana här träffar brukar vara väldigt populära. Vi får mängder med frågor om oss själva, men också om hur man kan bli bättre på att hantera en fotboll, sa Viktur Ludvig Olofson (VLO) och fortsatte:
– På lägret i Åhus möttes vi av mycket nyfikenhet och vilja att lära sig – och det är alltid kul att se vilka stora framsteg som kan göras på bara en enda träning.

Anders Linderoth, instruktör på MFF-akademien med placering i Fjälkinge Skola (årskurs 7-9) sedan fyra år, har en gedigen tränarkarriär bakom sig. När han bevittnade fotbollsfreestylarnas konster och ungdomarnas snabba inlärningsförmåga gladdes han.
Vad tänker du när du ser den här typen av träning?
– Uppvisningen var helt fantastisk. Och när de sedan tränade med ungdomarna lärde lägerdeltagarna sig mycket. Barnen blev mer ”mjuka” i kroppen direkt.
Hur snabbt ser man utveckling hos barnen?
– Ganska fort – när de lär sig rätt grejer. Bara under den korta tiden som freestylarna hälsade på idag så hände det mycket. Barnen är duktiga på att härma och repetera.
Kan du bli inspirerad som tränare?
– Ja, absolut. Bollkontroll är en viktig del i fotboll – men hur mycket nytta de har av trixen på planen är en annan fråga.
– Mycket handlar om kroppskontroll; känslan för bollen och att man kan göra mer än att bara slå passningar. Det är ju minst lika viktigt att man kan ta emot en boll ordentligt för att få ett bra passningsspel inom laget. Och det är ju någonting som den här typen av träning bidrar till att förbättra. – I Fjälkinge har vi flera rena teknikpass och jag vet att att fler tränare ersatt fysikpass med fler teknikpass. För kan man inte hantera en hård passning med en bra förstatouch – då är bollen förlorad.

Hur mycket anpassar du din egen utbildning till dagens moderna fotboll?
– Så mycket det går. Att lära sig hantera bollen är något man jobbar mer och mer med nuförtiden.
Funderar du någonsin på om teknikträningen var något som försummades i Sverige på 70-80 och 90-talet?
– Ja, definitivt. Men de förutsättningarna som finns nu är helt annorlunda jämfört med då. Hade vi haft de här förutsättningarna hade vi kunnat bli ännu bättre. Då kunde en vanlig träning innehålla två varv runt planen som uppvärmning och sedan tvåmålsspel i en och en halv timme…

– Nu kommer ungarna att gå hem och hålla på med de här trixen ända tills de kan dom. De kan sitta framför YouTube och härma.