Parahandboll: IFK Tumba HK mästare igen – Åhus Beach

Parahandboll: IFK Tumba HK mästare igen

När det gäller parahandboll på Åhus stränder så är klubben från södra Stockholm rutinerade vinnare. Redan före pandemin kunde IFK Tumba HK lyfta pokalen som mästare och även i förra årets turnering stod man överst på pallen. 2023 var motståndet från övriga klubbar tufft men till slut kunde IFK Tumba HK återigen stå som mästare i klassen Parahandboll Gående.

I A-finalen möttes de två gruppsegrarna IFK Tumba HK och Alingsås HK 1, detta efter att Alingsås 1 slagit klubbkompisarna i lag 2 med 8-3 och Tumba besegrat HK Malmö med 6-5 i semifinalerna.

Kl 20 på lördagskvällen tågade spelarna in på centrecourten för att göra upp om guldet. Tumba-spelarna rivstartade finalen och gick upp i en 3-0-ledning efter mål av Maja Löfgren och dubbelt upp för Ricky Landgraff. Alingsås hade svårt att komma igenom det aggressiva Tumba-försvaret och fick försöka med långskott. Två lyckosamma sådana av Magnus Andersson gjorde ställningen till 3-2, innan Maja och Ricky återigen såg till att Tumba gick upp i en ny tremålsledning, 5-2.

Alingsås hade dock inte gett upp, Hampus Andersson Mannestedt gjorde först mål efter frispelning och därefter vaket på ett långskott till 5-4. Men sedan klev Tumbas playmaker Ricky Landgraff fram och såg till att Tumba kopplade grepp om matchen. När Emil Jönsson snyggt satte 7-4 till Tumba från högerkanten började det dofta nytt guld för IFK. Alingsås kämpade hela vägen men till slut var det Tumbas säkra passningsspel och rörliga anfallsspel som fällde avgörandet. Alingsås fick sista ordet med en snygg lobb av Josefine Mannestedt som putsade siffrorna till 10-5 till IFK Tumba HK. De blåvita från Botkyrka försvarade alltså sin titel och kan resa hem obesegrade i årets Åhus Beachhandboll Festival.