När Ronnie kom till stranden – Åhus Beach

När Ronnie kom till stranden

”Nu går vi hem till söder” av Janne Svensson ekar i Åhus Beach center inför Ronnie Hellströms entré. Den yngre besökaren kan nog ställa sig frågande till vem mannen i mustasch som kliver upp i talarbåset är och varför han får så stor uppmärksamhet. Men tittar man ut i publiken ser man hur ögonen glöder på den äldre generationens sportfantaster. Med tre raka VM slutspel under 70-talet och en anrik historia som en av Sveriges, om inte världens, bästa fotbollsmålvakter står det klart att det är en riktig gigant som gästat Åhus Beachhandboll Festival! Att Janne Svenssons Stockholms-klassiker spelas beror på Hellströms historia som burväktare i Hammarby. En klubb där han innehar en riktig legendstatus och där en utav läktarna i fotbollslagets nya hemmaarena uppkallats efter målvakten.

Han har bara varit i Åhus en gång tidigare, då på ett ålagille och som Hellström själv berättar minns han inte så mycket ifrån den gången. Han har dock hört talas om Åhus Beachhandboll Festival tidigare, men kunde aldrig ana att det skulle vara en så stor tillställning. ”Det är härligt väder, god mat och riktigt bra handboll. Helt enormt!”

Det verkar omöjligt för Ronny Hellström att ta sig någonstans utan att bli påmind om Sällskapsresan, där Lasse Åberg bakfull menar att ”När Ronnie stod i kassen, då var det stil på Bajen!”. Själv är han aningen mer blygsam, men menar ändå med ett leende på läpparna att det var rätt bra sagt.

Samtalet handlar mycket om Hammarby och Ronnie erkänner sig någonstans vara Stockholmslagets mesta landslagsman. Den nybyggda arenan på söder hoppas han ska kunna lyfta klubben och han uppmanar till vidare kamp och det är tydligt att Hellström fortfarande har Bajen nära hjärtat. Bortsett ifrån sin tid i Hammarby beskriver han sin landslagsdebut som ett av sina absolut häftigaste fotbollsminnen, men nämner även VM 74. Han kommenterar också dagens Allsvenska fotboll, där han lyfter fram Malmö FF som något det kan bli någonting av. Han dementerar också att den svenska fotbollsligan skulle hålla låg standard, utan tycker snarare att den vuxit till sig och blivit mer intressant.

Frågorna återgår till att kretsa kring Hammarby och hur klubben kan ha ett så stort stöd runt om i Sverige. Detta förklarar Ronnie med den jargong som gjort laget så folkkära. Det är alltid allsång på läktarna och stort publikstöd

Hellström visar sig också ha en historia som handbollsspelare, även om han tonar ner sin insatts i sporten. Istället uttrycker han en smärre sorg över att unga idag inte testar fler olika sporter, som när han var ung.
”Det var fotboll på somrarna och handboll och ishockey på höst och vinter” berättar han och fortsätter med att förklara hur han tror många hade hittat ett tydligare kall ifall de inte låst sig i en idrott redan vid tio års ålder.