Lagen till Elitklassen i Åhus Beachhandboll Festival 2017 är klara! – Åhus Beach

Lagen till Elitklassen i Åhus Beachhandboll Festival 2017 är klara!

Nu står det klart vilka lag som kommer att ställa upp i Elitklassen i Åhus Beach. I damklassen gör det danska storlaget Team Esbjerg debut och på herrsidan berikar återigen SG Flensburg Handewitt turneringen.
– Vi är otroligt nöjda med startfältet som är russinet i kakan av hela Beachhandbollssommaren. Statusen på turneringen har ökat för varje år och nu tycker lagen själva att det är viktigt att delta, säger Mats G Jönsson.

Elitklassen på damsidan är ett slags skånskt mästerskap där samtliga SHE-lag deltar. I fjor vann Kristianstads HK finalen över H65 Höör.
– Både H65, Kristianstad, Team Eslöv och LUGI är föreningar som kommer med väldigt många lag i ungdomsklasserna – då faller det sig naturligt att även representationslagen deltar. I år är det första gången som Team Esbjerg ställer upp, ett lag med landslagsspelare på de flesta positioner, säger Mats G Jönsson, VD och grundare av Åhus Beach.
I herrklassen är HK Malmö nya och Åhusbon Dan Beutler får chansen att briljera i sin hemort. Dessutom kommer IFK Ystad, som faktiskt har en seger i turneringen sedan tidigare (1998).
–  I IFK Ystad finns flera spelare, och en tränare i Kenneth Andersson, som har en koppling till Åhus och Kristianstad.
– Dessutom kommer Flensburg, årets vinnare eller tvåa i Bundesliga, med hela sin trupp och därmed två lag. De har ett träningsläger hos oss och kommer även att spela träningsmatch mot Kristianstad efter beachhandbollen.
Spelschemat sätts under juni månad. Alla möter alla i gruppspel och sedan inleds ett slutspel där finalerna går av stapeln under lördagskvällen.
– Under 2000-talet kom en del danska damlag, men på herrsidan var det nästan bara svenska lag. Det innebar att damturneringen var mer ansedd. Men så kom Flensburg 2011 och då blev herrturneringen hetare. Flensburg kommer nu för sjunde året i följd.
Intresset för elitklassen ur ett publikt perspektiv ökar också.
– Många människor åker till Åhus Beach bara för att ta del av de sista dagarna med Elitklassen.

Damlag:
Kristianstad Handboll
H65 Höör
Team Eslövs IK
Lugi HF Lund
HK Drott Halmstad
Team Esbjerg 1, Danmark
Team Esbjerg 2, Danmark
Åhus Handboll (Värdförening)

Herrlag:
IFK Kristianstad 1
IFK Kristianstad 2
IFK Ystad
Lugi HF Lund
HK Malmö
Hammarby IF Stockholm
Rimbo HK Roslagen
SG Flensburg Handewitt 1, Tyskland
SG Flensburg Handewitt 2, Tyskland
Åhus Handboll (Värdförening)