Här är Herr Elit 2016! – Åhus Beach

Här är Herr Elit 2016!

Årets Weblink Elitklass Herr bjuder på tysk premiär, svenska mästare och starka titelförsvarare!

SG Flensburg-Handewitt
Nordtyska Flensburg är ett topplag i den tyska Bundesligan med massor med svenska och danska landslagsspelare. I år kom laget på andra plats i ligan och året innan tredje plats. Flensburg har nått stora framgångar senaste åren både i Bundesliga och tyska cupen. Flensburg vann även mäktiga Champions League 2013 och var mycket nära att nå finalspelet i Köln även i år. På hemmaplan är Flensburgs arena helt fullsatt varje match, vilket innebär ca 6 500 åskådare.

Laget är på besök för sjätte året i rad för uppstart av säsongen. I elitklassen står Flensburg för fyra totalsegrar. Laget vann Weblink Elitklass 2015 efter finalvinst mot Lugi från Lund. I år kommer klubben med två lag till elitklassen. Tränare: Ljubomir Vranjes.

IFK Kristianstad
Elitserielaget IFK Kristianstad spelar i högsta elitserien. Laget har vunnit elitserien senaste åren och har vunnit SM-guld både 2015 och 2016. IFK har även gjort mycket bra ifrån sig som Sveriges representant i Champions League och tidigare i EHF cupen. IFK Kristianstad har ett imponerande publiksnitt på ca 5 000 personer i den moderna Kristianstad Arena och är med och leder utvecklingen framåt i svensk handboll. När det gäller Åhus Beachhandboll så har IFK deltagit varje år i elitklassen sedan starten 1997.

Klubben har aldrig stått som mästare i Åhus Beachhandboll men varit i final många gånger. Med fansens stöd på läktaren är det kanske dags i år!
IFK Kristianstad är en av evenemangets största ungdomsföreningar. Tränare: Ola Lindgren och Jesper Larsson.

Åhus Handboll
Åhus Handboll har senaste säsongerna spelat i Division 1 Södra. Tyvärr åkte laget ur serien i våras. Dock har Åhus Handbolls Herrar utmanat både Svenska Elitlag som Bundesligalag i beachhandboll. Ifjol gick laget till en överraskande kvartsfinal där laget föll mot Rimbo med 11-8. Med bra lokalt publikstöd kan det gå längre i år. Åhus Handboll är den största ungdomsklubben i evenemanget. Tränare: Henrik Alvesson.

GWD Minden
GWD Minden är ett klassiskt lag i den Tyska Bundesligan. Klubben har vunnit Bundesligan två gånger. 1971 och 1977. Sedan 90-talet har massor med svenska spelare lirat i klubben. T.ex Robert Hedin, Martin Frändesjö, Magnus Andersson, Tomas Axner och Anders Persson för att nämna några.

Denna säsongen kommer Minden med fem svenska spelare, vilka är Magnus Jernemyr, Dalibor Doder, Charlie Sjöstrand, Jocke Larsson och Helge Friman. Mindens hemmaplan är Kempahallen som tar ca 4 300 åskådare. När det gäller Åhus Beachhandboll så är det premiär för Minden med två lag i elitklassen. Tränare: Frank Carstens.

Rimbo HK
Stockholmslaget spelar i Allsvenskan men har även gjort en säsong i elitserien. Rimbo är ett litet samhälle med knappa 5 000 invånare och är ett bra bevis på att landsortshandbollen lever i Sverige.

Föreningen har sedan länge starka band till Åhus Beach framförallt genom Herrlagets framgångar i beachhandboll. 2006 fick laget ett ”wild card” och vann mycket överraskande hela elitklassen efter finalvinst mot dåvarande elitserielaget IFK Trelleborg. Sedan dess har Rimbo HK under imponerande 10 år i rad tagit sig till final mot välmeriterat motstånd och vunnit elitklassen fyra gånger. Ett rekord som kommer bli oerhört svårslaget. Tränare: Dick Tollbring.

Lugi Handboll
Anrika Lugi från Lund har starka traditioner i svensk handboll. I nästan 50 år har klubben spelat i högsta elitserien. Lugi har även ett SM-guld från 1980 och var i SM-final så sent som 2014. Lugi är också enligt en undersökning i Dagens Industri svensk handbolls starkaste varumärke.

Lund har även starka band till Åhus Beachhandboll Festival där samtliga ungdomslag från H43 Lund, Lugi och Lundagård åker till evenemanget varje år. I en undersökning som gjordes av Region Skåne så beräknades ca 5 000 Lundabor åka till Åhus Beach varje sommar.

När det gäller Åhus Beachhandboll så har Lugis herrar mer eller mindre deltagit varje år sedan starten 1997. Dock har de aldrig vunnit elitklassen, men varit i final ett antal gånger. Förra året föll ett hårt kämpande Lugi i finalen mot SG Flensburg med 8-7. Tränare: Tomas Axner.

HIF Karlskrona
HIF Karlskrona spelar i högsta elitserien. I staden Karlskrona finns starka handbollstraditioner då det sägs att detta är den svenska ursprungs-staden för handboll som kom med sjömännen.

Karlskrona har starka band till Åhus Beach då stadens ungdomslag från Hästö IF, IFK Karlskrona, Flottans IF och numera nya ungdomsklubben Karlskrona Handboll varje år deltar med lag. När det gäller elitklassen så är det andra året i rad som den starka spelaren Lars Möller Madsen deltar. Ifjol gick laget till åttondelsfinal men åkte ut mot IFK Kristianstad med 13-8. Tränare: Ulf Schfefvert.

Läs mer om Weblink Elitklass!