Elitlaget København HB siktar högt även i år – Åhus Beach

Elitlaget København HB siktar högt även i år

Premiäråret på stranden i Åhus förra sommaren slutade med guld och brons i damernas elitklass.
I år kommer København Håndbold tillbaka till Åhus Beachhandboll och målsättningen är klar.
– Vi går alltid ut på planen med målsättningen att vinna, oavsett om det handlar om beachhandboll, vanlig handboll eller uppvärmningens fotbollsmatch, säger klubbchefen Janni Møller Thomsen.

Sanddebuten för København HB, som var en av tre danska klubbar på plats i Åhus förra sommaren, kunde knappt ha slutat bättre. Då vann ena laget A-finalen mot H65 Höör med 10–7 och det andra knep bronspengen.
Och nu ska man gå för guld igen.

Damerna presenteras innan kamp i förra årets final.

– Vi kommer tillbaka med två lag i år igen och vi vill gärna ha båda lagen i semifinal i år också. Och väl där kan allt hända.

København HB är en ung förening som såg dagens ljus den 16 februari 2013. Då övertogs licensen om att få spela i den danska högstaligan, HTH Ligaen, av Köpenhamnsklubben Frederiksberg IF och sedan dess har klubbens utveckling bara fortsatt.

– Vi är en ung förening, men målsättningen är hög. I år vill vi bli topp fyra i ligan och sedan fortsatt vara ett topplag i Danmark, men också kvala in till Champions League-spel kommande säsonger, säger Janni.

– I CL var målet att komma med till huvudrundan – och där är vi. Nu är det självklara målet att slåss om den eftertraktade fjärdeplatsen i gruppen, vilket innebär spel i kvartfinalen, då förmodligen mot ungerska storklubben Györ. Det kan bli riktigt stort.

”Spelarna kommer tillbaka efter semestern och det [Åhus Beachhandboll] är ett bra sätt att få handboll att flytta in i kroppen igen.”

I år blir alltså andra året som klubben tar sig över Öresund och styr upp mot stranden i Åhus. Just närheten till Köpenhamn är en anledning till att man återkommer, en annan är det proffsiga arrangemanget.

– Flera av våra svenska spelare hade sagt att det är en bra och välorganiserad handbollsfestival och vi blev mycket positivt överraskade när vi var på plats. Förutsättningarna för roliga handbollsdagar är riktigt bra och på det stora hela var allt utmärkt, till och med vädret med bara solsken, säger Janni.

”Förutsättningarna för roliga handbollsdagar är riktigt bra.”

– Dessutom är det vår startturné när spelarna kommer tillbaka efter semestern och det är ett bra sätt att få handboll att flytta in i kroppen igen. Men även ur ett socialt perspektiv är det kul att göra något tillsammans.

Förra sommaren passade laget på att spela en vanlig träningsmatch under dagarna i Åhus. Hur det blir i år med den delen är inte klart ännu.
Klart är i alla fall att København HB trivdes under turneringen och även om det är stor skillnad på att spela inomhus och på sand, så finns det erfarenheter att hämta.

– Skillnaden är helt enkelt för stor för att kunna dra nytta av de här matcherna när ligan väl börjar, men det är ett bra sätt att träna på för att spela bollen och spela snabbt eftersom dribblingar inte är möjligt på samma sätt.

”Även ur ett socialt perspektiv är det kul att göra något tillsammans.”

Det finns de som menar att skaderisken ökar när man spelar på sand. Hur resonerar ni på den punkten?
– Det finns alltid delade åsikter om detta, för och emot. Förra året bedömde vår fystränare att det i stället skulle kunna stärka kroppen snarare än att skada den. Spelarna värmer alltid upp sina knän, anklar och andra leder innan matcherna och vi tycker att det är det viktigaste.

I skrivande stund, i mitten av februari, ligger København HB på en fjärdeplats i HTH Ligaen vilket var klubbens målsättning inför säsongen. Dessutom väntar spel i Santander Cup och fortsatt matchande i Champions League.
Hur det hela kommer att sluta står i nuläget skrivet i stjärnorna, men en sak kan vi med säkerhet konstatera: København HB kommer till Åhus i sommar.

– Självklart ska vi göra allt för att spela lika bra i år som förra sommaren. Då slutade det ju riktigt bra, säger Janni.

København Håndbold.