I Åhus Beach Studio den 17 juli deltog bland andra Bo Lundgren.
Den tidigare M-ledaren ifrågasatte starkt hur ”staketfrågan” skötts genom åren.
– Kommunpolitikerna får se till att det fungerar, menar han.
Sparbanken Skåne hade var gäster i Åhus Beach Studio den 17 juli. Helene Göransson, Jenny Davidsson, och Bo Lundgren satt som gäster med Henrik Johnsson.
Temat var ekonomi och föreningsliv och efter en stund (12.20 in i klippet nedan) tog Lundgren själv upp ämnet ”Stranden och staketet”.
– Åhus Beach är fantastiskt. Att så många får njuta av idrottsutövande även utanför planen. Det jag tycker är ledsamt är att man inte fått möjlighet att sätta staket mot stranden för att det finns en fight i kommunen. Som gammal politiker och Kristianstadsbo reagerar jag på att man faktiskt inte kan hjälpa Åhus Beach så att de får ett bra och väl fungerande arrangemang.
Bakgrunden är förenklat följande:
Åhus Beach-arrangemangen får inte tillgång till strandlinjen. Vill besökare bada tvingas de lämna hela området via entrén eller en badpassage. Tidigare gick det avgränsande områdesstaketet ut i vattnet, men grannar i området överklagade och menade att strandlinjen på drygt 100 meter skulle finnas tillgänglig för alla. Detta trots att kommunen fastslagit att det skulle vara en evenemangsstrand.
Programledare Henrik Johnsson ställde den raka frågan, som det dansats runt i åratal:
Hur svårt kan det vara att lösa? Egentligen!?
– Jag begriper det inte, sa Bo Lundgren.
– Jag läser i Kristianstadsbladet att en politiker säger att ”Det här är inte någon politisk fråga”. Men det är det ju! Det handlar om att man lät det här bli en evenemangsstrand för att man skulle kunna köra evenemang på den. Och för att det ska gå att köra evenemang ska man kunna sätta staket ut i vattnet för att inte få problem med folk som försöker komma in på området, säger Lundgren och betonar:
– Detaljplanen är en kommunal fråga. Det är en politisk fråga.
– Så säger man: ”Länsstyrelsen kommer nog inte att gå med på detta”. Lagen medger inte…” Ja, men det måste man testa. Flera gånger! Om det är så att man inte får rätt första gången så får man köra igen. En ny detaljplan som talar om att det ska kunna vara staket där nere. Sedan får man väl gå på pumpen inledningsvis hos Länsstyrelsen – men då har man åtminstone en chans att kunna gå vidare.
Lundgren varvar upp och drar en parallell till sin tid som partiledare för Moderaterna.
– Herregud. Jag kommer ihåg när vi hade en kris i den finansiella sektorn i Sverige 2008. När plötsligt den finansiella marknaden började svalna så sa min jurist till mig: ”Du kan inte börja ge ut extra statsskuldväxlar för att hjälpa upp. Det har vi inte tillstånd till”.
– Men, är det bättre att marknaden smäller? ”Nej, sa juristen”. Så vi gav ut 150 miljarder i statsskuldväxlar och marknaden fungerade.
– Det är lite samma sak här! Kommunpolitikerna får se till att det fungerar.
Så man ska bryta regler?
– Nej. Men man ska utnyttja och utmana dem.
Kan man gå på pumpen senare? Måste det till lagändringar hos riksdagen för att få bort staketet?
– Kommunen äger detaljplanen. Jag har väldigt svårt att tänka mig att länsstyrelsen skulle gå emot då. Kommunen har byggt detta för att det skulle bli en evenemangsstrand. Det fanns inget här innan. När jag var barn gick det inte ens att gå här. Här fanns ju inget!
– Nu ska det vara evenemang – och så förhindrar man då…?
– Att Länsstyrelsen skulle vara negativa, det är 50/50 på sin höjd. Och om de skulle acceptera det – vem skulle överklaga? Förhoppningsvis ingen.
Lundgren förtydligar:
– Det viktiga är att startpunkten är hos kommunpolitikerna. Då är det politik. Då får man ta fram en ny detaljplan. Så är det.
Se programmet i sin helhet nedan.
Samtalet glider in på ämnet efter 12 minuter.
Foto: Kimme Persson