Äntligen fick damhandbollen sitta i talarstolen! – Åhus Beach

Äntligen fick damhandbollen sitta i talarstolen!

Damhandbollen uppmärksammades idag i Åhus Beach center. Först på plats var Anna Johansson ifrån Höörs H65 och Malin Andersson ifrån Team Eslöv. Bägges lag är representerade i årets Teleffekt Elitklass, men dessvärre kommer de två spelarna själva inte att delta. De har dock stor erfarenhet av beachhandboll och har spelat nere på Åhus strand ända sedan de var små. Inte minst Team Eslöv har en lång och framgångsrik historia då de har lyckats kamma hem hela 10 titlar i sanden!

Malin förklarar att hon alltid uppskattat den härliga stämningen på festivalen och ser fram emot att ge Sävehof, som för första gången deltar i elitklasen, en ordentlig match! Vidare beskriver hon en besvikelse över att de Danska topplagen dragit sig ur turneringen.

Anna trycker på skillnaden med spel inomhus och på sand och tror att H65 har en god chans. Trots sin unga ålder är hon nära spel i Svenska landslaget och kämpar för att komma med.

När Malin får frågor om huruvida Team Eslöv äntligen ska slå Sävehof i elitserien menar hon att man alltid har chans att slå alla lag, om man kämpar tillräckligt mycket. Hon beskriver också hur båda lagen är fulla av lovande tjejer och att allting kan hända. Vidare talas det om Eslövs tränarbyte mitt i förra säsongen. Thomas Westerlund bidrog, som Andersson förklarar det, med ny energi och är en mycket rutinerad tränare vilket innebar att det inte blev ett speciellt smärtsamt byte. Hon nämner också det skånska derbyt mot Lugi och uttrycker sig positivt över mediebevakningen matcherna fick!

Båda spelarna belyser också hur elitserien blivit allt jämnare och även om det är långt ifrån den utvecklingen som finns i herrligan, ser de båda två hur intresset hela tiden ökar för damhandbollen. En anledning skulle kunna vara att det går bättre för damlandslaget, men även en starkare support ifrån sponsorerna.

Senare under dagen tas Jamina Roberts emot på talarpodiet. Hon berättar att hon varit på festivalen tidigare, men att det senast var som ung. Så länge vädret är så bra som nu har hon ingenting emot det, säger Roberts och berättar hur hon älskar sol och värme.

Lite stöddigt ger hon Team Eslöv en släng och menar att den enda anledningen till att de vunnit så ofta tidigare är att Sävehof inte varit med förr! Roberts berättar också om den träningskultur som präglar den egna klubben och ser den, samt vinsthungern bland tjejerna i laget, som en av de främsta anledningarna till klubbens framgångar. Det talas också om hur god stämningen är inom laget. Något som understryks av en stolslängd applåderande lagkamrater som intagit bästa möjliga platser bland publiken.

Champions League diskuteras och Jamina utrycker en förhoppning om att göra bra ifrån sig. Det visar sig att en av anledningarna till att Roberts stanna kvar i Sävehof var möjligheten att återigen få hävda sig i det internationella mästerskapet.

Hon kommer också med ett konstruktivt förslag för att öka intresset för damhandbollen: en skandinavisk liga. Roberts tycker sig ha sett ett betydligt större intresse för de internationella matcher Sävehof spelat i och ser här möjligheterna för fler att få upp ögonen för damhandboll. Framtiden får utvisa hur det blir med den saken, men en sak är helt säkert: Det blir en spännande och prestigefylld elitklass på Åhus Beachhandboll festival i år!