Vranjes och Flensburg tillbaka på beachen! – Åhus Beach

Vranjes och Flensburg tillbaka på beachen!

I ett hett Åhus Beach center är förväntan påtaglig inför Ljubomir Vranjes intervju. SG Flensburg Handewitt har bara timmen tidigare visat upp sig i en internmatch på centercourten inför fullsatta läktare. Något som också blev starten för årets elitklass, Teleffekt elit.

Bundesligaklubben har vunnit elitklassen de senaste två åren och att ett riktigt topplag är på plats finns det ingen tvekan om. Tränaren Vranjes har en meritfylld historia som handbollsspelare och som aktiv var han med och vann VM, EM såväl som SM guld. Bortsett från sin roll som tränare i Tyskland har Vranjes sedan maj i år blivit förbundskapten för Serbiens landslag.

Hjälp Ebba stoppa cancer har just nu en kampanj igång där en signerad landslagströja ifrån EM 2002, där Sverige blev segrare, aktionernas ut. Vranjes namn finns med bland autograferna och samtalet börjar med att handla om initiativet mot cancer.
”Jag ska själv buda på den” säger Vranjes ”för att få upp priset”.
Han berättar också att han har en guldboll med signaturer ifrån det dåvarande landslaget som han slänger in i potten, något som möts av applåder ifrån det fullsatta Beach centret.

Vidare pratar man om Flensburgs träningsläger här i Åhus, som blivit något av en tradition under de senaste tre åren. Tydligt är dock att det inte handlar om någon semester och Vranjes beskriver hur dagarna ser ut med löpning – frukost- träning – vila – träning!

Vranjes påpekar också att Åhus är optimalt för laget. Här finns gym, hall och de har alltid haft väldigt roligt här! Han ger även Åhus beachhandbolls grundare Mats G Jönsson en ros och trycker på vilket otroligt jobb som ligger bakom den lyckade sportfesten. Det verkar inte finnas mycket prestige kring att försvara sin titel som mästare i elitklassen ifrån Vranjes sida. Han beskriver hur han helt låter spelarna sköta sig själva under turneringen.
”Jag delade upp dem i två lag, resten får de sköta själva!”

Den avslappnade hållningen är dock inget som definierar Ljubomir som tränare utanför beachhandbollens lekfulla ramar. Han beskriver sig som en modern tränare, som pratar mycket med spelarna.
”Utan att för den sakens skull låta de bestämma”, skrattar han och fortsätter med att berätta om hur han även är otroligt disciplinerad och menar att om man håller sig till reglerna har man roligt med honom som tränare.

Den svenska prägeln i Flensburg diskuteras också. Vranjes lyfter fram samarbetsviljan skandinaver är kända för och förklarar att nordiska spelare är lättare att fostra som man vill. Han pekar också på vikten av att hålla en demokratisk anda i klubben.

Slutspel kontra rak serie är något som lyfts upp många gånger under den gångna veckan. Här är Vranjes återigen tydlig med sin åsikt: En serie är betydligt bättre! En match ska inte få bli avgörande efter en hel säsong och åtminstone i Tyskland behövs inte den publikmagnet slutspelet kan komma att innebära.
”De flesta hallar är fullsatta varje match” säger Vranjes ”Det är aldrig några problem att dra folk”

Avslutningsvis blir intervjun mer personlig. Vid frågan om Vranjes upplever en 40-årskris svarar han med ett leende att han inte tror det, även om han börjar bli sugen på att köpa en Harley Davidson! Den forna handbollsspelaren berättar om sitt stora intresse för fotografi, men lämnar kameran i väskan någon vecka, då Flensburgtruppen planerat att bergsvandra i Norge!