”Vändningen kom på stranden” – säger Matchhjälten Hanna Blomstrand – Åhus Beach

”Vändningen kom på stranden” – säger Matchhjälten Hanna Blomstrand

Hanna Blomstrand blev som bekant stor matchhjälte från sin högernio-position när Sverige slog ut Danmark i kvartsfinalen i VM i handboll. Den 21-årige talangen, som egentligen är högerhänt (!), nämner för sportbladets Johan Flinck att hon bytte till vänsterhanden efter ett skott på Åhus Beachhandboll Festival för nio år sedan. Ett skott som gick minst lika bra att kasta med vänstern som med högern. 

”Jag gör allt med högern och jag spelade handboll med högern i fem år. Vändningen kom på stranden, i beachhandbollsturneringen i Åhus när hon var tolv år.” (Johan Flinck, sportbladet).

Mats G Jönsson, VD och grundare för Åhus Beach AB som varje år arrangerar Åhus Beachhandboll Festival, är givetvis glad för Hanna´s och övriga damlandslagets skull.

”Det är kul att så många duktiga spelare har en anknytning till Åhus Beachhandboll Festival med många positiva minnen som sitter kvar för livet. Det är det vi står för och arbetar hårt med att för varje år öka upplevelsen för våra deltagande lag som gör att de kommer tillbaka i många år framöver, säger G Jönsson.”

Och många är de spelare som har kommit till Åhus med sina lag i ung ålder som sedan blommat ut och blivit världsspelare.

”Det som gläder är att dessa världsspelare fortfarande kommer tillbaka och besöker Åhus Beachhandboll Festival än idag – antingen i elitklassen, som gäster i studiosoffan eller som besökare, säger G Jönsson.

Att nämna ett fåtal av de världsspelare som vuxit upp med Åhus Beachhandboll Festival är Ulrika Toft Hansen (då: IFK Bankeryd, nu: Team Esbjerg), Bella Guldén (då: IK Sävehof, nu: CSM Bucaresti), Anna Lagerqvist (då: Lugi, nu: Nyköbing Falster HK) och nämnda Hanna Blomstrand (då: H65 Höör, nu: Köbenhanhavn håndboll)

 

Ulrika Toft-Hansen, Team Esbjerg, intervjuas på Åhus Beachhandboll Festival

Bella Gulldén, CSM Bucaresti, intervjuas på Åhus Beachhandboll Festival

Läs Johan Flincks reportage på sportbladet