Patric Nilssons Krönika: Från Magaluf till Bullerbyn – Åhus Beach

Patric Nilssons Krönika: Från Magaluf till Bullerbyn

Sommartiden är registrerad, utemöblerna framtagna och Greger Lennartsson på Torget mitt i byn har öppnat kiosken som ger oss det vi alla mår bra av – hembakta våfflor med Otto Glass. Säkra, behagliga vårtecken och samtidigt en påminnelse om att sommaren närmar sig. I Åhus betyder det Åhus Beachhandboll Festival. Mats G Jönssons evenemang som satt Åhus på världskartan och som i sommar fyller 20 år.

Vi är några stycken som varit med från start. Som sett turneringen utvecklas. Från småbåtshamnen 1997, via Åhusparken, till området runt hotell Åhus Strand innan turneringen 2008 fick ett eget hem på Täppetcabana.

Åhus Beachhandboll Festival har alltid varit en fest.

Som ibland spårat ur.

Jag minns ungdomarna som drog fram genom Åhus som en tornado, kraftigt överdoserade av byns eget vatten.

Just det – Absolut.

Tonåringar som spelade handboll på dagarna – och festade på nätterna. Ungdomar som aldrig sett ”På Spåret” utan mer var intresserade av Johan Glans idé om ”På Lyset.” Tonåringar som raglade fram genom byn och inte hade en aaaaaaning om vart de var på väg. Det var som en kväll i Magaluf.

Sedan flera år tillbaka är buset borta, den svans som under många år satte skräck i Åhusborna. I dag är Åhus Beachhandboll Festival en familjefestival. I början av veckan är det barnen som leker i sanden. I slutet av veckan kommer elitlagen med Bundesligaklubben Flensburg i spetsen. Ett upplägg som attraherar hela familjen och som ger turneringen en känsla av Bullerbyn.

150 föreningar, 1 400 lag, 15 000 deltagare och 80 000 besökare är siffror som har respekt med sig. Människor som en varm och solig sommardag ska trängas med alla soldyrkare. Och gott om parkeringsplatser är det som bekant ont om i Åhus. Faktum är att det vore enklare att smuggla ut en flaska Absolut från Spritan än att hitta en parkering i Åhus under beachhandbollsveckan.

Ett faktum som Mats G Jönsson naturligtvis poängterat för våra politiker.

Högst på Jönssons önskelista står därför ett parkeringshus.

Och därefter en Finlandsfärja placerad i hamnen för att husa lagen.

Så blir det naturligtvis inte men sitt lugn i båten. Kommunen har lovat att fixa en stor parkering i Horna Fure lagom till 50-årsjubileet.

Åhus Beachhandboll Festival är i dag en guldgruva för många. Under 2016 bodde, åt och handlade spelare och besökare för 135 miljoner kronor.

Och det är fler som gör pengar.

Föreningslivet.

Alla ungdomar som sommarjobbar på Åhus Beach.

Och privatpersoner som hyr ut sina sommarstugor – och i vissa fall även hus. Jag vet en som hyr ut sitt hus till Alingsås HK, och för att hälsa dem välkomna så smyckar han hemmet med IFK-prylar innan han lämnar över nyckeln. Allt gjort med glimten i ögat.

I sommar fyller turneringen 20 år.

Det ska naturligtvis firas.

Och uppmärksammas. Att stanna till en halvtimme, betrakta, lyssna och se när barnen leker i sanden är en upplevelse. Det finns mod, glädje, tårar – och allt syns i sanden när spinkiga barnsben kämpar från tidig morgon till sen kväll.

Till sist så håller jag självklart med formgivaren och Åhusprofilen Börge Lindau i hans kärleksförklaring till Åhus: ”Varför resa när man är framme?”