Nytändning för handbollen! – Åhus Beach

Nytändning för handbollen!

Peter Gentzel, VD för Elithandboll AB och målvaktlegend, inleder onsdagen i Åhus Beach Center. Det visar sig att Gentzel fick sin premiär på Åhus Beachhandboll Festival först förra året, något som inte märktes nämnvärt under tisdagens kändismatch där målvakten deltog. Han menar att det var fantastiskt att få skoja i sanden inför de över 3000 åskådare som samlats där och påpekar hur härligt det är att kunna kombinera handbollsspelet med sol och bad! Frågorna i övrigt kom till stor del att handla om statusen i elitserien, något som sedan följdes upp i en paneldebatt med några från Sveriges handbollsklubbars starka män. På plats var IFK Kristianstads Nicolas Larsson, H43:s Niklas Nilsson, Christer Mårtensson ifrån Allingsås HK, Rimbos Mikael Södergren och Per-Olof Lind ifrån Ystad IF.

Peter Gentzel inleder samtalet genom att ta tempen på elitserien och tycker sig se ökat intresse. Även bland sponsorerna, där de centrala aktörerna väljer att bidra med mer sponsorpengar i takt med att sporten växer sig starkare. Gentzel påpekar också att det är mycket av en lokal fråga och att det gäller att locka närliggande företag att investera.

Nicolas Larsson instämmer och ser också hur intresset för sporten hela tiden ökar.

Rimbos företrädare Mikael Södergren, vars klubb just tagit sig upp till elitserien, påvisar ett otroligt handbollsintresse på hemmaplan men belyser också svårigheten föreningen stött på i och med hemmahallen. Den rymmer som det ser ut i dag 1000 personer och har svårt att bära det publiktryck som större matcher innebär.

Christer Mårtensson ifrån Allingsås, där en ny arena färdigställts, sympatiserar och beskriver hur nybygget verkligen lyft sporten. Vidare berättar han hur förra säsongens slutspel mot IFK Kristianstad närmast kändes regisserat. Många handbollssupportrar som lagt intresset bakom sig fick en nytändning och återvände för att heja fram laget i slutspelet. Även sponsorernas intresse har vuxit sig starkare och Mårtensson förklarar att man hoppas kunna komma upp till 1000 sålda seriebiljetter per säsong.

Ystads Per Olof Lind berättar när turen kommit till honom om satsningen på en ny Arena på Skånes södra spets 2016. Ett glädjande besked, då det som Lind beskriver det har varit en riktigt ”cirkus” kring planerna kring bygget. Han berättar också om det stora handbollsintresset i orten och utrycker en förhoppning om en ny Arena redan om två år, 2015.

Man diskuterar också slutspelet och huruvida man, som i ishockeyn skulle kunna göra om det till en serie. Eller kanske till och med slopa det helt och enbart gå efter poäng som i Tyskland. Gentzels åsikt är att det skulle vara ett slag mot hanbollens varumärke och får medhåll av de flesta i panelen. Christer är en av de som håller med och lägger till att det är i ett slutspel de mindre klubbarna har svårt att fälla de riktigt stora ”drakarna”. Mårtensson säger att det skulle vara förödande att slopa och tar upp Allingsås match mot IFK Kristianstad som exempel på hur ett mindre lag var nära att slå ett av de riktigt stora. Södergren ifrån Rimbo ger medhåll och menar att slutspelet är en riktig fest handbollen inte kan vara utan! Nilsson medger att det skulle varit mer sportsligt rättvist med en serie, men tycker även han att det mediala uppbådet och spänningen i ett slutspel vore ett för stort offer för sporten. Det är egentligen bara IFK:s Nicolas Larsson som menar att frågan släpps för enkelt och lägger fram visionen om flera slutsålda matcher och vad det skulle generera för klubbarna. Lind ser den lösning som finns i Europacupen med de fyra bästa lagen ”the final four” som ett alternativ.

Hur elitserien ska bli en proffsliga blir också upphov till debatt. Bara definitionen av ordet verkar oklart. Gentzel sammanfattar, inte minst med sin erfarenhet ifrån sin tid i Tyskland, hur han ser att många klubbar har kommit en bra bit på vägen. Han berömmer föreningarnas kompetenta personal och hur de stärkt sina organisationer. Inte minst viljan att bli mer ”proffsiga” trycker han på som viktig och ett stort kliv. Man pekar också på de nya arenorna som kommit upp och just den nytändningen i intresse av handbollen som påvisades i intervjuns början!