Marcus Ahlm här! – Åhus Beach

Marcus Ahlm här!

Det blir tydligt vilken stor spelare Marcus Ahlm är bara genom att se sig runt i Åhus Beach center minuterna innan Kiel-proffset träder upp på talarbåset. Det är egentligen bara Kim Andersson som bidragit med liknande genomslag och det stora tältet vid huvudentrén är mer eller mindre fullt av handbollsentusiaster båda unga såväl som äldre. Även i presentationen av Ahlm står det klart vilken storhet han är och det blir omöjligt att nämna honom utan de 8 bundesligasegrar han kammat hem med sitt Kiel.

Nu har han hur som helst lämnat aktivt handbollsspel och efter frågan hur planen ser ut nu berättar Marcus att det blir en flytt till Malmö. Här ska han arbeta med en stor tysk livsmedelskedja som har för avsikt att etablera sig på svensk mark. Han lämnar dock inte handbollen helt, utan kommer fortsätta i Kiel som sportansvarig i klubbens styrelse. Ett ideellt arbete som visar hur mycket handbollen och föreningen kommit att betyda för Ahlm under sin tid i Tyskland.

Vidare talar Marcus om hur han först valde att satsa på handbollen efter flytten till Tyskland. Här kom han tidigt underfund med att mentaliteten var väldigt annorlunda gentemot den som råder i svenska ligan. Han berättar om den betydligt tuffare träningen och förklarar att det var först nu han lade studierna på hyllan. Något som han inte tvunget ångrar, men samtidigt trycker på som något otroligt viktigt. ”Det låter nog egentligen som att jag är 30 år äldre än vad jag egentligen är. Men det är verkligen viktigt att studera och utbilda sig!”

Detta speglas i hur han ställer sig till att många svenska storspelare rör sig ut i Europa. Enligt Ahlm innebär det inte något problem, så länge det är personer som är mogna båda på och utanför handbollsplanen.

För Tyska ligan beskriver Ahlm som något väldigt speciellt: Med fullsatta läktare och närmast konstant 10 000 åskådare på plats. I förhållande till elitserien verkar det nästan overkligt. Han trycker också på viktigt av ett ge och ta förhållande mellan lag och deras fans, som Ahlm menar gör en klubb.

Vid den här tidpunkten av intervjun kryper Marcus dotter upp i hans knä och han kristalliserar bilden genom att förklara hur han aldrig klarat spelet bundesliga utan familjen. Ett spel som innebar mycket resande och tid iväg från hemmet.

Sedan handlar samtalet om avslutet ifrån handbollen och Ahlm förklarar att det inte var ett svårt beslut. ”Det hade nog varit det om jag spelat där i två, tre år. Då hade jag nog inte slutat i dag. Men efter 10 år i Kiel var det ganska enkelt”. Han beskriver också det jobb och slit klubbspelet inneburit och vad man måste offra för att hålla sig kvar i toppen.

Redan 2008 tog Marcus Ahlm ett avslut ifrån handbollen, då från det Svenska herrlandslaget. Det gick helt enkelt inte att förena med den tyska ligan. Han förklarar att det är ett beslut han aldrig ångrat men trycker samtidigt på vilken otrolig ära det var att representera Sverige!

Det visar sig också att Marcus var på Åhus Beachhandboll Festival redan första året festen ägde rum: 1997, då belägen i småbåtshamnen. ”Det är helt otroligt vad som hänt här, utvecklingen är verkligen helt enorm!”