Lunds BHC, Lödde Vikings HK och Lugi HF onsdagskvällens mästarlag – Åhus Beach

Lunds BHC, Lödde Vikings HK och Lugi HF onsdagskvällens mästarlag

Lunds Beachhandball Club vann beachhandboll för herrseniorer

Lunds BHC lag 1 tog revansch från gruppspelet på Kävlinge HK lag 1 i finalen och vann med 2-0 i set (8-4, 12-8). Bronsmatchen vanns av Kävlinge HK lag 2 mot Åhus Beach SC.

Seniorklassen för herrarnas beachhandboll hade fem lag anmälda – Åhus Beach SC samt två lag vardera från Kävlinge HK och Lunds Beachhandball Club.

Det blev en intern uppgörelse mellan båda Kävlinge-lagen i ena semifinalen, med Kävlinges lag 1 vidare till finalen.

I den andra semifinalen vann Lunds Beachhandball Club lag 1 över Åhus Beach SC efter shootouts.

I gruppspelet hade Kävlinge vunnit mot Lunds lag 1 efter shootouts, men i finalen blev det aldrig riktigt spännande. Lund tog första set med 8-4 och även om det andra blev jämnare så tog Lund hem även det med 12-8, och finalen med 2-0 i set.

Åhus: Lödde Vikings vinner finalreprisen i F17 Classic

Liksom 2022 vann Lödde Vikings HK mot H65 Höör i finalen för flickor födda 2007 i Åhus Beachhandbollfestival. Segersiffrorna denna gång skrevs till 13-11.

Totalt var 50 lag anmälda i F17-klassen för spelare födda 2007 eller senare. Tre klubbar hade tre lag var – HK Aranäs, IFK Tumba och Kristianstad HK.

De två senaste dagarnas mästarinnor i Göteborg Beachhandball Club fick denna kväll ge sig i 1/8-delsfinal mot Halmstad Handboll.

Båda semifinalerna i A-slutspelet avgjordes i sudden death. Först vann Lödde Vikings HK mot Haninge HK lag 2 efter att Löddes Ellen Eskilsson trots en rejäl knuff fått in avgörande segermålet.

Därefter vann H65 Höör mot Ystads iF HF lag 1 efter en spektakulär räddning av Höörs målvakt Amilia Borg och sedan avgörande av Alva Kulle. Det blev tredje året i rad som H65 Höör gick till A-final i Åhus. Skulle de två senaste årens silver mot Lödde Vikings och Ystads IF HF nu kunna bytas till ett efterlängtat guld?

Finalen inleddes med att Lödde Vikings Irma Wong utnyttjade sin längd och lade beslag på uppkastet. Sedan var det full fart fram till ledning med 3-1 och 4-2 för Lödde.

H65 Höörs reducering till 3-4 var en riktig delikatess, en tittfints-passning från Ebba Nykvist in till Agnes Falck på linjen.

Efter halva matchen var ställningen 6-6, då gjorde Lödde ännu ett tvåmålsryck. Först satte västspelaren Ebba Olsson 7-6 på genombrott och därefter Matilda Westerberg 8-6 från kanten. H65 Höör reducerade genom Alva Kulle men det blev inte tredje gången gillt för Höör-tjejerna den här gången. Lödde satte 9-7 på straff genom och ökade sedan på ledningen till tre måls försprång och kunde kontrollera resten av matchen fram till seger med 13-11. Lödde Vikings HK segrare i F2007-klassen i Åhus 2024, precis som 2022.

Åhus: Lugi HF försvarar titeln i P17 Classic

Förra årets mästare för pojkar födda 2007, Lugi HF, vann även årets final. I en spännande match mot USM-mästarna Ystads IF HF vann Lugi med 9-8 och bärgade guldmedaljerna för andra året i rad.

Årets P17-klass såg 40 anmälda lag som skulle göra upp med de klassiska Åhus-reglerna, handboll på sand. HK Aranäs hade fyra lag anmälda och IFK Kristianstad och Ystads iF HF tre lag vardera.

Vårens svenska mästare i USM:s P16-klass Ystads IF HF fick alla sina tre lag vidare till 1/8-delsfinal i A-slutspelet. I semifinalerna möttes IK Sävehof S-hof och Lugi HF 2 i den ena, och Ystads IF HF 1 och HK Aranäs Blå i den andra. Med tre minuter kvar tog Lugi grepp om matchen, trots en utvisning emot sig, och kunde dra ifrån till en klar seger med 15-8.

I semi nr 2 gick Ystad efter drygt halva matchen upp i tvåmålsledning och Aranäs fick jaga. Med en minut kvar var det helt jämnt, 11-11. Ystads nästa avslut gick utanför och Aranäs kunde ta ledningen för första gången (!) i matchen. Men med 3 sekunder kvar kunde Ystad kvittera, därefter hanns det med en flygande fotbollsmålvaktsräddning på helplansskottet.  Ystad vann uppkastet i sudden och Vilgot Trobäck kunde avgöra.

Onsdagskvällens sista match på beachen inleddes med att Lugis kvicke västspelare Eskil Glave satte 1-0. Just Lugis tempoväxlingar i anfallsspelet hade imponerat och än fanns inga tecken på trötta ben på spelarna. Nils Kjelgaard och Eskil Glave röjde runt i Ystad-försvaret och kom till fina lägen. Ystad förlitade sig i anfall på tungt skytte av Hannes Hölting Nilsson och utspel framför allt till Otto Lindberg på vänsterkanten.

När Lugis Harry Cato fint spärrade fram ett läge för Eskil Glave till ledning 4-2 och Nils Kjelgaard i nästa anfall satte 5-2 på en uppoffrande satsning så kopplades ett visst grepp. Men Otto Lindberg svarade två gånger om, och när firma Cato-Glave försökte sig på en repris på spärren så var Ystads målvakt Oliver Knudsen beredd och räddade friläget.

Lugi fortsatte ha initiativet och Ystad fick försöka replikera i sina anfall. Hannes Hölting Nilsson dundrade in reduceringar till 6-7 och 7-8. Med 1 minut och 20 sekunder fick Lugi straff i ledning 8-7 – var det dags för det avgörande rycket? Inte än i alla fall, för Oliver Knudsen räddade och i det påföljande anfallet kvitterade Melker Engblom.

Men Lugi hade torrt krut kvar. Ett taktiskt anfall ledde fram till att Harry Cato kunde vika in 9-8 från högerkanten, och sedan gav Lugispelarna allt i försvaret. Ystad fick chansen på ett frikast på slutsignalen, men när domaren blåste hade Lugi HF försvarat sin titel från förra året. Lugi HF P17 – även de regerande kungar i Åhus, precis som IFK Tumba i parahandbollen och Halmstad Handbolls Kungarna av Tylösand tidigare i veckan.