Ingen sommarsemester utan Åhus Beachhandboll – Åhus Beach

Ingen sommarsemester utan Åhus Beachhandboll

Uppsala HK är Upplands största handbollsklubb med lika stor verksamhet på tjej- som på killsidan.
Det är också en klubb som satsar på beachhandboll med egna planer och arrangerandet av Uppsala Beach Cup i augusti.
– Men självklart blir det även Åhus. Det är ingen sommarsemester utan beachhandboll i Skåne, säger Anna Ekwall, en av ledarna för klubbens P08 Södra-lag.

Killarna i laget är ett sammansvetsat gäng, där många av dem har tränat och spelat tillsammans i fyra år. Sedan dess har flera nya spelare tillkommit och att intresset för handboll i Uppsala är stort går inte att ta miste på.

– Varje termin kommer det nya killar och tillsammans är det verkligen ett jättehärligt gäng, säger Anna som tillsammans med Mattias Lag och Ove Sjögren står för träning och lagledarskap.

Antal anmälda lag från Uppsala HK till Åhus Beachhandboll 2018 visar att klubben – och föräldrarna – trivs på stranden i Åhus. Totalt fanns nämligen 34 lag från UHK representerade under speldagarna.

Totalt fanns 34 lag från UHK representerade under speldagarna på Åhus Beachhandboll 2018.

Och för P08 Södra-gänget var det debut att åka på cup tillsammans.

– Vi hade så fantastiskt roligt tillsammans, alla spelare, ledare och föräldrar. Allt fungerade klockrent, både logistiskt och informationsmässigt, och att ha ett eget klubbtält där vi kunde samlas var riktigt bra.

– De äldre lagen kom och hejade på oss under matcherna och det tyckte killarna var riktigt stort. Sådant skapar klubbsammanhållning.

Hela laget trivdes både utanför och på planen, så när det var dags för anmälan inför sommarens speldagar hängde man på låset. Och blev det första pojklaget att anmäla sig.

– Målet är självklart att ha jätteroligt och att umgås tillsammans, men samtidigt ska vi försöka komma längre än förra sommaren. Då åkte vi ut i kvartsfinalen.

”Vi hade så fantastiskt roligt tillsammans, alla spelare, ledare och föräldrar. Allt fungerade klockrent, både logistiskt och informationsmässigt, och att ha ett eget klubbtält där vi kunde samlas var riktigt bra.”

Anna berättar om hur dagarna i Åhus har utvecklat laget – både tränings- och spelmässigt. Eftersom det inte går att studsa bollen, blir det en helt annan bolluppfattning för att skapa ett bra anfall.

– Det är helt annorlunda att spela på sand och vi märkte tydligt att spelarna steppade upp och var mer involverade. Bland annat gjorde alla mål, vilket inte alltid händer när man spelar inomhus.

– Dessutom har vi sedan Åhus ökat från en träning per vecka till två och skillnaden har blivit jättestor.

”Dagarna i Åhus har utvecklat laget – både tränings- och spelmässigt. Eftersom det inte går att studsa bollen, blir det en helt annan bolluppfattning för att skapa ett bra anfall.”

Nu är laget mitt uppe i seriespel i Upplandsserien, framåt vårkanten väntar sedan cupspel i Västerås med deltagande på Irsta Blixten och sedan avslutas beachsäsongen med spel i hemmacupen Uppsala Beach Cup.

Men redan nu finns tankarna på turneringen i Skåne däremellan och några somriga speldagar på stranden i Åhus.

– Vi pratar jättemycket om Åhus i laget och det finns ett tydligt fokus på sommarens äventyr, säger Anna.

– Och eftersom vi har egna beachplaner att träna på blir det också en naturlig och logisk övergång för oss att gå över till sandträning när inomhussäsongen är över.