IFK Bankeryd är taggade för sommaren – Åhus Beach

IFK Bankeryd är taggade för sommaren

Ingen sommar utan Åhus Beachhandboll.
Hos småländska IFK Bankeryd är det just så resonemanget går.
– Dagarna i Åhus är en slags mötesplats för föreningen som bidrar till sammanhållningen. Det är helt enkelt ingen sommar utan Åhus Beachhandboll.

Anna Frida Kånåhols, en av fyra ledare för IFK Bankeryds F08-gäng, talar varmt om dagarna på stranden i Åhus. Laget leder hon tillsammans med Linda Jigegård, Andreas Rehn och Martina Blomqvist och kvartetten har redan ställt in siktet på resan till Skåne i sommar.
– Detta blir tredje året som vi åker till Åhus. Förra året hade vi med två lag, ett lag tog silver i B-slutspelet och det andra gick till A-slutspel, så vi är taggade inför sommaren, säger Anna Frida.

IFK Bankeryd har en lång tradition av att åka till Åhus Beachhandboll. Klubben har deltagit alla år, förutom 1998, sedan starten 1997 och i stort samtliga lag i föreningen finns representerat i deltagarlistorna.
Och i år var klubbens F08-lag först av samtliga flicklag att anmäla sig.
– Åhus Beachhandboll är viktigt för föreningen. För oss är nyckelordet gemenskap. Vi träffas i tältet mellan matcherna, vi hejar och badar tillsammans och har riktigt kul, säger Anna Frida.
– Att spela matcher är alltid lika roligt, men i Åhus är det så mycket mer som bidrar. Här finns alla samlat på samma ställe med roliga saker runt omkring.

– Åhus Beachhandboll är viktigt för föreningen. För oss är nyckelordet gemenskap. Vi träffas i tältet mellan matcherna, vi hejar och badar tillsammans och har riktigt kul.”

F08-laget är en sammansvetsad grupp på 20 tjejer som trivs och har roligt tillsammans. I år är det andra året som det bara är tjejer som tränar tillsammans och det har ökat såväl intresset som gemenskapen.
– Det är ett blandat gäng där vissa har sett sina äldre syskon spela handboll och nu vill gå i samma fotspår. Andra är med för att de tycker att det så fantastiskt roligt, säger Anna Frida.
– Det de alla har gemensamt är en riktigt fin gruppgemenskap där alla gillar handboll.

Bankeryd ligger en dryg mil norr om Jönköping. Med Vättern som nära granne finns det stränder att träna sandteknik på, men IFK Bankeryd har närmre till sandträningen än så.
– Det är ju lite annorlunda att spela på sand och vi har två egna beachhandbollsplaner som vi tränar på, så det blir några pass där innan dagarna i Åhus, säger Anna Frida.
– Vad vi har märkt är att man vågar mer på sanden och att det inte alltid är samma tjejer som tar initiativet, på så sätt är det bra att kunna träna på sand inför speldagarna.

Nu ligger fokus på seriespel, där tjejerna spelar både mot småländska och västgötska lag, men längtan till att spela cup finns där hela tiden.
Förutom sommarens dagar på stranden i Åhus har Bankerydsgänget redan deltagit i Hallbybollen i Jönköping i början av januari och tidigare i höstas även i på Skadevi Cup i Skövde.

– Vad vi har märkt är att man vågar mer på sanden och att det inte alltid är samma tjejer som tar initiativet, på så sätt är det bra att kunna träna på sand inför speldagarna.”

Men redan nu finns alltså tankarna på förhoppningsvis lika soliga dagar som förra sommaren och några roliga dagar på stranden i Skåne.
– Tjejerna är taggade för sommaren och tycker att det ska bli fantastiskt roligt. Vi pratar om Åhus och tänker på Åhus. Beachhandbollen är en viktig bit för vår förening och vi ser verkligen fram emot att åka i år igen, säger Anna Frida.
– Det blir som sagt ingen sommar utan Åhus Beachhandboll.