Far och son Carlén! – Åhus Beach

Far och son Carlén!

Idag fick Åhus Beachhandboll riktigt finbesök av de förra handbollsstjärnorna far och son Carlén.

Per (329 landskamper) och Oscar (78 landskamper) inledde sin dag på beachen med att besöka live-podden Bolltroll & Banke – och snacket om deras respektive karriärer blev så intressant att programmet drog rejält över tiden. Därefter gästade dem lokalradion Radio Active som är på plats och sänder från Åhus Beach. Strax efter insatsen i radio så satte vi oss ned med de båda för att fråga lite mer om deras relation till beachhandboll i allmänhet och Åhus Beach i synnerhet.

– Mats (G Jönsson) har tvingat hit mig de senaste åren, säger Per Carlén och skrattar.
– Nej då, det är faktiskt så att det har blivit en tradition att komma hit i någon form varje år. Däremot är det inte lika mycket nu som när Oscar var liten och man var här i en vecka och bodde i Åhus. Med tiden så har barnen blivit äldre men man följer ju fortfarande lite grann med kompisars barn och så.

Oscar fyller i:
– För mig har det varit så sista åren att jag kommer upp någon eller några dagar. Elitklassen vill man ju inte missa när man numera är åskådare. Sen är det också en chans att göra lite sådana här intervjuer och träffa handbollsfolk – det är ju omöjligt att gå genom området här utan att bli stoppad fem-sex gånger av någon man känner och snacka lite. I år har jag sambon och sonen med mig och glider runt och har det trevligt, säger han.

Hur ser ni på beachhandboll som spelform?

– Sponsorklassen är ju kanske lite mer show och motion men generellt är det så att när det handlar om sport så spelar det nästan ingen roll vad det handlar om utan när bollen kommer in på planen och resultaten räknas – då blir det allvar. Det blir full galopp även när det är beachhandboll. För så fungerar sport, säger Per.

– Det är bara att titta på Flensburg och Rimbo som möts i herrarnas final ofta – de har ju byggt upp en riktig rivalitet här. Jag känner fortfarande flera av spelarna där och kan lova att de har ingen lust att komma till Sverige och förlora, förklarar Oscar.
Ni har båda varit med sedan starten och sett Åhus Beachhandbolls utveckling. Hur skulle ni beskriva den?
– Det har framförallt blivit professionaliserat. Det är ett evenemangsområde i full skala på ett helt annat sätt är vad det var i början – produkten har utvecklats, säger Per.

– Det är också det som krävs, bryter Oscar in:
– Man har följt med i utvecklingen med kommersialiseringen. Ska man växa så måste man ha med sig näringslivet och det har man fått. När vi var små och spelade här fanns knappt några företagstält på området.

Per berättar att han var inblandad i Åhus Beachhandbolls barndom då han agerade bollplank åt grundaren Mats G Jönsson.
– Jag tror det mycket är Mats inneboende kreativitet som ligger bakom att det blivit så här stort. Jag minns i början att det bara sprutade idéer ur honom – och dessutom är han orädd, säger Per.

Åhus Beachhandboll Festival tackar ödmjukt för pratstunden!

Se intervjun från Bolltroll & Banke ikväll klockan 18.15 på Åhus Beach TV.