Barnen blir vinnare! – Åhus Beach

Barnen blir vinnare!

På den första upplagan av nio diskuterade Studio KB under ledning av Kristianstadsbladets Patrik Nilsson och Robin Nilsson barnhandbollen och de nya direktiven från Riksidrottsförbundet.

Dessutom bjöds på finbesök i form av IFK Kristiandstad och landslagets Markus Olsson samt den kanske största svenska landslagsstjärnan Isabelle Gulldén som intervjuades om deras respektive karriärer.

För diskussionen om barnhandbollens framtid så hade tre prominenta gäster bjudits in. Micke Thelander från Handbollsförbundet, Bo Ljunggren, tävlingschef för Åhus Beachhandboll Festival samt Jonas Jönsson från IFK Kristianstad.

I positiva ordalag beskrevs Riksidrottsförbundets nya direktiv som handlar om att man specificerat vad barnidrott är. Man har beslutat, på specialförbundens begäran, att barn upp till 12 år inte ska ha tabeller utan mäta framsteg på ett annat sätt. Detta för att undvika hets ifrån ledare och föräldrar.

– Barnen blir vinnare i detta tänk, sa Bo Ljunggren.

Även Jonas Jönsson menade att en övergång till detta kommer att vara till fördel för barnen.

– Barnen bryr sig inte så mycket om att vinna, utan vill träffa kompisar och ha kul. Så jag tror på det här. Det går hand i hand med hur vi i IFK Kristianstad vill jobba.

Vad är då utmaningarna? Enligt Jonas Jönsson är det främst på föräldrasidan som det finns ett jobb att göra.

– Vi måste få bort hetsen från föräldrar. Man ska inte dirigera barnen från sidan, då gör man dom en björntjänst. Vi ska starta en föräldrautbildning där föräldrar får lära sig hur föreningens riktlinjer ser ut kring barnhandbollen.

Patrik Nilsson avslutade med att konstatera att det är stora saker på gång inom barnhandbollen.

– Vinnarna blir naturligtvis barnen!