GBHC tog sitt andra guld, Lugi HF och Eslövs HF mästare i U14 Classic – Åhus Beach

GBHC tog sitt andra guld, Lugi HF och Eslövs HF mästare i U14 Classic

Göteborg Beach Handball Club tog guld även i F16 Beach

Göteborg Beach Handball Club, gårdagskvällens mästarinnor i F16 Classic, tog sitt andra guld när de i finalen i F16 Beach vann över BHC Sthlm Pink Panthers med 2-0 i set (16-2, 10-8).

F16-klassen för Beachhandboll bestod av sju lag som alla mötte varandra i gruppspelet. Tre lag vann fem av sex matcher, Lunds Beach Handball Club, gårdagskvällens mästarinnor i F16 Classic Göteborg Beach Handball Club och Eskilstuna GUIF lag 1. BHC Sthlm Pink Panthers gick som sista lag vidare till semifinal med tre vinster.

I semifinalerna vann Göteborg sin match mot Eskilstuna GUIF med 2-0 i set, precis som i gruppspelet. I den andra matchen överraskade Pink Panthers och vann efter shootouts mot Lund efter att ha förlorat klart mot samma lag i gruppspelet.

Final mellan BHC Sthlm Pink Panthers och Göteborg Beach Handball Club blev underhållande och välspelad. De rosa pantrarna hade svårt i första set men kom igång och gjorde det andra betydligt jämnare. I slutändan var västkustlaget ett nummer större och tog sitt andra raka guld på centrecourten.

Lugi HF mästarinnor i F14 Classic

Lugi HF lag 2 gjorde som i gruppspelet och vann mot Skuru IK. Lundalaget tog ett tidigt kommando om finalen i F14-klassen med Classic-reglerna. Snabbt anfallsspel och fina kombinationer med linjespelaren var effektivt och Lugi vann till slut med 8-6.

I F14-klassen för Classic deltog totalt 66 lag födda 2010 eller senare. Sex klubbar hade anmält tre lag vardera – Halmstad Handboll, IFK Malmö, HK Aranäs, Kristianstad HK, Ystads IF HF och Åhus Handboll. Önnereds HK imponerade och hade båda sina lag i kvartsfinal.

Skuru IK, med meriter från Finalsteget i USM i våras, vann den första semifinalen mot Önnereds HK Grön efter sudden death. I den andra semifinalen möttes USM-mästarinnorna i Täby HBK och Lugi HF lag 2. Lugi-tjejerna gav här Täby en av deras mycket få förluster mot lag i samma åldersklass och såg till att finalen inte skulle bli en Stockholmsuppgörelse.

Finalisterna Skuru och Lugi möttes i gruppspelets sista match, en drabbning som Lugi vann med 10-4. Skulle Nacka-tjejerna få revansch i finalen?

Lugi HF lag 2 hade under turneringen spelat ett inspirerande anfallsspel snabbt passningsspel och fina inspel till linjen. Skuru förlitade sig på stabilt försvarsspel och tålamod i det uppställda rullespelet.

Lugi gick tidigt fram till ledning med 3-1 och med halva matchen spelad satte Lugis Nellie Åkesson Malmborg 4-2. När Skuru missade en straff med två minuter kvar så trodde de flesta nog att matchen glidit ur Nackalagets händer. Men Isabel Lindblom satte reduceringen till 4-6 och lite senare fick man in 6-7 på ett långskott med minuten kvar. Men Lugi höll ut och vann finalen med 8-6 – Lugi HF lag 2 mästarinnor i F14 Classic.

Grönt ljus till guldet för Eslövs HF i P14 Classic

Eslövs HF Grön vann finalen i P14 Classic mot Lödde Vikings HK Röd med 13-12 i en otroligt jämn och spännande match. Eslöv tog ledningen för första gången vid 11-10 och vid ställningen 12-12 hade båda lagen chans att avgöra. Till slut fick Eslövs HF in sista målet och vann den skånska uppgörelsen.

54 lag ställde upp i pojkklassen för Classic, födda 2010 eller senare. Ystads IF HF och Växjö HF kom med flest anmälda lag, fyra vardera.

I den första semifinalen tog HK Aranäs lag 1 en tidig ledning mot Lödde Vikings HK Röd. Men med två minuter kvar var Lödde ikapp och med minuten kvar gjorde de segermålet fram till 8-7.

Semi nr 2 mellan IFK Tumba HK lag 2 och Eslövs HF Grön blev även den jämn, mycket tack vare fint målvaktsspel. Till slut kunde Eslöv hålla ifrån och vinna kampen med 11-9.

Dags för skånsk final mellan Lödde och Eslöv inför den stora hejarklacken från Eslöv – snudd på halva ena läktaren. Lagen bytte mål fram till ställningen 4-4. Varje gång Lödde tog ledningen så svarade Eslöv. När Sixten Gedenryd satte 6-4 till Lödde Vikings så inleddes en period med visst övertag för de rödtröjade. Efter reducering av Filip Najdenovski i Eslöv satte Löddes Vidar Nyblom ett otroligt läckert bakom-ryggen-skott fram till 7-5 (vem sade att det bara var i ”riktig” beachhandboll man fick se godbitar?).

Men Eslöv hade inte gett upp. Jakob Qvennerberg röjde runt på linjen och både skapade lägen för sina lagkompisar och fick bollen själv. Efter att Jakob reducerat till 7-8 satte västspelaren Erik Lindsäter kvitteringen.

Lagen fortsatte kanonaden, först Adrian Tulldahl fram till 9-8 till Lödde och sedan Sixten Gedenryd igen till 10-9. Men då klev Ryan Walther fram med två raka mål och gav Eslöv ledningen för första gången i matchen, 11-10.

Efter Vidar Nybloms kvittering till 12-12 gjorde Löddes målvakt William Rennstam en fin räddning och gav Lödde chansen att avgöra. Men i nästa anfall tappar man bollen och i stället blir det Eslövs Erik Lindsäter som från vänsterkanten hänger in 13-12 i första krysset. Guld med grön lyster till Eslövs HF!