Åhus Beachhandboll Festivals betydelse för Regionen Åhus och Kristianstad – Åhus Beach

Åhus Beachhandboll Festivals betydelse för Regionen Åhus och Kristianstad

Ur ett sportsligt och besökarmässigt perspektiv blev sommarens Åhus Beachhandboll Festival en stor succé. Evenemanget är årligt återkommande och drar många besökare till Åhus med omland. Åhus Beachhandboll Festival som blivit ett av regionens starkaste varumärke generar många positiva värden för Kristianstad som region. Marknadsföringsvärdet är svårt att beräkna men de turistekonomiska effekterna fortsätter att öka för varje år.

img_3659_jpg
Kristianstad HK firar segern

De turistekonomiska effekterna
Enligt arrangören beräknas turistintäkten för 2013 landa på ca 60 miljoner kronor. Det är lika mycket som stora SM-veckan i Halmstad och befinner sig nästan på samma nivå som Falsterbo Horse Show.
De största ekonomiska vinnarna på Åhus Beachhandboll är Staten, Kristianstads Kommun och Region Skåne.
Antal unika deltagare och besökare beräknas till 55 000 personer. 10 000 av dessa är deltagare och 2 000 är ledare. Antal deltagande lag är 1 050, varav 900 är barn och ungdomslag från föreningar över hela Sverige.
50 % av de deltagande lagen kommer från Skåne och Blekinge. Den största övriga region är Stockholm som står för 20 %. Denna region har också den största ökningen av lag. I år fick vi även besök av lag från Norge, Finland, Danmark och Bundesligalaget Flensburg från Tyskland.120 handbollsföreningar finns på plats under Åhus Beachhandboll Festival. I år blev H43 Lund bästa förening som drog med sig över 50 lag till Åhus Beach.
Åhus Beachhandboll Festival pågår varje år under nio dagar. En deltagare stannar i snitt ca 4 dagar, en ledare ca 5 dagar, och en besökare ca 2,5 dag. Övriga turister i regionen stannar i snitt över dagen.

TV bevakningen
Antal pressackrediteringar ökade rejält under årets upplaga, från 25 stycken under 2012 till över 60 stycken under årets arrangemang.
Även TV bevakningen ökar. TV4 Sport sände live i 2,5 timme från evenemangets Elitklass lördag 20 juli. Herrarnas elitfinaler mellan Bundesligalaget SG Flensburg/Handewitt och Rimbo HK sågs av ca 80.000 TV-tittare.
SVT var på plats två gånger, för kortare reportage. Där en av sändningarna gav ca 150.000-200.000 tittare.
Även Åhus Beach egen Webb-TV, som gör dagliga reportage och sänder live varje kväll har hittills kommit upp i ca 75 000 tittare.

En rolig upplevelse
– Som arrangör har vi som mål att vara en fantastisk spel-upplevelse samt samlingspunkt i Svensk Handboll på sommaren. Framförallt för Barn och ungdomar, dess ledare och familjer, men även för eliten. Det är roligt att konstatera att vi får fler besökare till vårt evenemang varje år, säger Mats G Jönsson, VD och Grundare av Åhus Beachhandboll festvial.
– Vår ambition är att fortsätta leverera en rolig upplevelse för alla varje sommar. Men den absolut största utmaningen är att tillsammans med Kristianstads Kommun utveckla och modernisera evenemangsplatsen. Vi måste också se över våra bygg och rivkostnader rejält, säger Mats G Jönsson.

Den 17:e upplagan av Åhus Beachhandboll Festival äger rum 11-19 juli 2014

Titta på bilder från festivalen 2013: Klicka här!