Staket nere vid havet – Åhus Beach

Staket nere vid havet

Många kanske undrar varför festivalområdet har ett staket uppsatt vid strandkanten i år. Detta beror på att Åhus Beach inte fick strandskyddsdispens av Länsstyrelsen 2019.

Miljö & Samhällsbyggnadskontoret i Kristianstad Kommun har gjort en ny detaljplan för evenemangsstranden i Åhus.

Tyvärr så löste man inte i detaljplanen så att strandskyddet på evenemangsstranden upphävdes en gång för alla vid våra event Åhus Beach Fotboll och Åhus Beachhandboll festival. Detta var ett av våra huvudkrav i detaljplans-arbetet för evenemangsstranden.

Vi som arrangör vill ha ett säkerhetsstaket i norr med badvakt och bevakning, som går en bra bit ut i havet. Vi vill även ha ett säkerhetsstaket i söder vid Åhus Vindsurfing för att förhindra att obehöriga lätt kan ta sig in i Åhus Hamn.

Till sist vill vi ha en öppen yta ut mot havet. Vilket är det bästa för deltagare och besökare men även för oss som arrangör samt Polisen och Räddningstjänsten. Precis som vi har haft det i alla år tidigare.

Tyvärr blev det inte så 2019.

Åhus Beach sökte strandskyddsdispens för årets arrangemang och vi fick detta beviljat ”enhälligt” av den nya Byggnadsnämnden i Kristianstad Kommun.

Men några få grannar överklagade till Länsstyrelsen och krävde passage för allmänheten längs hela evenemangsstranden alla dygnets timmar. Tyvärr så gick Länsstyrelsen på grannarnas linje och avslog Åhus Beach strandskydds dispens då detta inte var löst i detaljplans-arbetet. Ett besked vi fick av Länsstyrelsen första veckan i juni.

Vi vill också informera er om att en rättsprocess pågår gällande vår strandskyddsdispens för evenemangsstranden. Som arrangör har vi bara ett mål med detta nämligen att strandskyddsstaketet ska bort 2020 och för all framtid.

Vill du engagera dig i denna frågan för att säga din åsikt och hjälpa oss? Gå in här och tyck till!

Ha en fortsatt riktigt fin Åhus Beach dag!