Åhus Beach inväntar nytt besked från regeringen – Åhus Beach

Åhus Beach inväntar nytt besked från regeringen

Åhus Beach avvaktar med beslut om sommarens efterlängtade folkfest på stranden. Regeringen ska den 12 maj presentera sin plan för att öppna upp landet.

– Detta beslut från regeringen avgör om det blir någon form av Åhus Beach evenemang i sommar. Vi känner ett stort tryck från föreningar, spelare och föräldrar som drömmer och ser fram emot en kul aktivitet. Vår förhoppning är förstås att både regeringen och Folkhälsomyndigheten öppnar upp för möjligheten att få göra något i sommar och i första hand för barn och ungdomar, säger Mats G Jönsson, grundare av Åhus Beach.

Med nuvarande restriktioner från Folkhälsomyndigheten (FHM) finns inga möjligheter att genomföra ett arrangemang för Åhus Beach. I nuläget tillåter FHM arrangemang med maximalt åtta personer.

– Vi får hela tiden telefonsamtal och mail med önskningar och på sociala medier är det många som vädjar om att vi ska arrangera något i sommar. Det har vi största förståelse för. Oavsett vilken förening vi talar med får vi höra om ungdomar som slutat med handbollen och fotbollen. Det här är ett jättebekymmer för hela samhället.

Åhus Beach inväntar alltså regeringens nya information, som är utlovad till den 12 maj.

– Vi gör självklart inget som strider mot vad FHM och regeringen tillåter. Att vi nu avvaktar in i det sista beror helt och håller på det tryck vi känner från klubbar, föräldrar och spelare. Ser vi till situationen har förmodligen ett barn- och ungdomsarrangemang som Åhus Beach aldrig varit mer efterlängtat och viktigare än nu.

Mats G Jönsson berättar att Åhus Beach, som en normalsommar är en arena med mer än 2 000 deltagande lag och 10 000-tals deltagare och besökare, inte har som ambition att göra ett ”normalarrangemang”.
Det får bli målet 2022 då Åhus Beach firar 25 år.

– Startsträckan för 2021 är nu helt enkelt för kort. Istället för att sörja över det vi inte kan göra ser vi fram emot och håller tummarna för att vi i alla fall ska kunna arrangera något. Blir det möjligt att arrangera en turnering blir vi glada, då får vi möjlighet att göra något som är positivt för alla barn och ungdomar, som älskar beachhandboll och beachfotboll.
Det vore fantastiskt, säger Mats.