Förväntansfulla IF Pluss redo för beachfotboll – Åhus Beach

Förväntansfulla IF Pluss redo för beachfotboll

När Åhus Beachfotboll sparkas i gång i sommar blir det ett kärt återbesök för Köping-laget IF Pluss. Efter ett år utan beachfotboll är det äntligen dags att få sand mellan tårna igen.
– Det var väldigt lyckat förra gången vi var i Åhus så vi åker dit med massvis av positiva känslor, säger lagledaren Kristoffer Salin.

I sommar är IF Pluss från Köping åter tillbaka på stranden i Åhus. Senast de kämpade i sanden var 2017 och nu har de åter valt att satsa på beachfotboll som sommarens stora höjdpunkt. Och det är ett förväntansfullt gäng som åker ned till Skåne.

– Det betyder så mycket för killarna och tjejerna. På sommaren är det annars uppehåll från sport, men nu har de något att se fram emot. Några av dem åker sällan i väg så det blir som en semester för dem, säger Kristoffer Salin.

”– Det betyder så mycket för killarna och tjejerna. På sommaren är det annars uppehåll från sport, men nu har de något att se fram emot.”

– Vi får hoppas på att det blir bra väder så att de kan bada och ha roligt i sanden. Det är något att se fram emot. Sedan får matcherna komma lite i andra hand.

IF Pluss grundades 1985 och vänder sig till killar och tjejer i alla åldrar med någon form av funktionsnedsättning. Grundidén är att alla ska kunna idrotta utifrån sina egna förutsättningar och samtidigt få en positiv upplevelse av rörelse.

Kristoffer Salin har varit ledare i föreningen i ungefär tio år och längs resan har han fått sällskap av sin bror, Markus Salin. Tillsammans var de med och startade fotbollssektionen i klubben för fyra år sedan.

”IF Pluss grundades 1985 och vänder sig till killar och tjejer i alla åldrar med någon form av funktionsnedsättning. Grundidén är att alla ska kunna idrotta utifrån sina egna förutsättningar och samtidigt få en positiv upplevelse av rörelse.”

– Vi har tre olika sporter på schemat, bowling, innebandy och nu då även fotboll. Det är innebandyn som har dominerat, men för att hålla i gång när inomhussäsongen lider mot sitt slut startade vi fotbollen som har tagit över allt mer, berättar han.

Förra gången laget var på besök i Åhus, 2017, slutade det med en silverpeng efter att finalen avgjorts på straffar. Men det finns helt klart andra värden som är viktigare än resultatet, berättar Kristoffer.

”– En del har kanske svårt att få jobb och träffa andra, då blir träningsplanen en plats för dem att umgås med kompisar. Jag märker att de tar för sig mer i samhället och utvecklas som individer.”

– När klubben startade med fotboll kunde vi få stryk med stora siffror. Men alla släppte resultatet med en gång. Det var speciellt för mig som själv har idrottat.

– Det är så tydligt att idrotten och föreningen betyder mycket för dem. En del har kanske svårt att få jobb och träffa andra, då blir träningsplanen en plats för dem att umgås med kompisar. Jag märker att de tar för sig mer i samhället och utvecklas som individer. Bara de senaste åren har det skett stora förändringar.

För att finansiera sina cupresor hjälps gänget åt att samla in pengar. Så är även fallet inför sommarens beachturnering.

– De som följer med i sommar har alla hjälpt till på något sätt. Vi kommer att ställa upp med två lag i blandade åldrar mellan 16 och 30 år. Som det ser ut nu blir det flest tjejer i de båda lagen.

Hinner ni träna på att spela på sand innan ni åker ned till Skåne?

– Vi var på väg att göra det senast, men satsade på att spela på mindre ytor i stället. Nu i år får vi se. Jag minns att vi hade det svårt i början förra gången vi deltog, men kom in i det allt mer. Och faktum är att det gick bättre för oss där nere än vad det brukar, säger Kristoffer.

IF Pluss
Föreningen bildad: 1985.
Antal medlemmar: Ungefär 100.
Idrotter: Bowling, innebandy och fotboll.

Är du under 16 år, tjej eller kille och vill delta i Idrott för alla 2019? Du behöver inte tillhöra en förening. Hör av dig till patricia@ahusbeach.com

Läs mer om vår Fotboll för alla-klass!