Proffset Hanna Blomstrand längtar till stranden i Åhus – Åhus Beach

Proffset Hanna Blomstrand längtar till stranden i Åhus

Hanna Blomstrand är fruktad vänsterhänt högernia i såväl danska København Håndbold som i det svenska damlandslaget.
Trots att hon egentligen är högerhänt.
Vändningen kom på stranden i Åhus när hon var tolv år och spelade i H65 Höör.
– Jag sköt med vänstern och tänkte att ”det gick ju lika bra som med högern”, så jag fortsatte, säger Hanna.

Hon är bara 23 år, har redan tonvis med handbollserfarenhet i kroppen och har sedan den där sommaren i Åhus fortsatt att dominera med vänsterkardan.
Allt startade hemma i skånska Höör där handboll var – och är – den stora lagsporten och med en faster som inte bara spelade handboll, utan även var tränare för ett flicklag, föll det sig naturligt för Hanna att börja spela.
– Jag var väl fem-sex år då, damlaget spelade i Allsvenskan och alla pratade handboll. Jag höll på med innebandy också, men vi hade ett bra 96-lag i handboll, så jag valde att satsa på det.

”Att prata om Åhus Beachhandboll med Hanna är nästan detsamma som att prata om hennes barndom och uppväxt.”

I dag vet vi att satsningen gick hem.
Hon blev moderklubben trogen fram till 2012 för att lagom till att gymnasieåren flytta till Lund för studier och spel i Lugi. Här stannade hon i fem år för att därefter flytta över Öresund och väntande proffsspel.
– Jag är väldigt tacksam för åren i Lugi. Jag fick ta stor plats i laget och byggde upp både erfarenhet och kunskap. Det är jag väldigt tacksam för.

Hanna och gänget i Kobenhavn Håndbold!

Att prata om Åhus Beachhandboll med Hanna är nästan detsamma som att prata om hennes barndom och uppväxt. För familjen Blomstrand var det standard att åka till Åhus varje sommar för att vara med på den stora handbollsfesten på stranden.
– När jag bodde och spelade i Höör var Åhus Beachhandboll verkligen en del av mina somrar, en slags självklarhet.
– Antingen campade vi eller hyrde en stuga och jag spelade i så många klasser som man bara kunde göra. Det var verkligen roligt.

Hanna skriver autograf till en ung beundrare på Åhus Beachhandboll 2018.

Och förra sommaren var hon tillbaka igen, då tillsammans med København, och hon trivdes varje sekund.
– Det är lika härligt att komma tillbaka till Åhus Beachhandboll varje gång. Det blir bara större och större vilket är otroligt häftigt. Det är verkligen ett sjukt proffsigt arrangemang, säger Hanna som spelade i laget som vann damernas elitklass.
– Att spela på sand är ju något helt annat än inomhus, det är kul att bryta av med en annan slags handboll, så tar man också med sig bra erfarenheter. Det blir mer man-man-spel samtidigt som man hela tiden måste hålla i gång bollen.

”För familjen Blomstrand var det standard att åka till Åhus varje sommar för att vara med på den stora handbollsfesten på stranden.”

Efter en formkurva som gick spikrakt uppåt i Lugi valde Hanna 2017 att lämna svensk elithandboll och ta klivet över sundet till storsatsande København.
Och det är ett kliv som hon inte ångrar att hon tog.
Kontraktet skrevs på för tre år och med ett år kvar kan Hanna nu se tillbaka på två år av utveckling, spelglädje och ett mer professionellt tänk på handbollsplanen.
– Handbollsmässigt är det stor skillnad och jag fick tänka om totalt när jag kom hit, hitta ett helt annan mindset helt enkelt. Spelarna är mer målfarliga med en helt annan teknik, säger Hanna och berättar om hur det har utvecklat henne som spelare.
– Ja verkligen. Framför allt fartmässigt. Vi har två uppställningar i laget vilket gör att vi spelar med väldigt mycket energi och hastighet. På så sätt har jag blivit bättre på att kunna behålla tempo under matcherna.

”När jag var yngre var drömmen att få spela utomlands – och plötsligt var man där.”

Livet som proffs innebär oftast två matcher per vecka och dubbla träningspass per dag, individuellt på förmiddagen och handboll på eftermiddagarna. Självklart ges det också tid för återhämtning och egentid.
För Hannas del innebär detta bland annat studier och att lära känna staden som hon under åren har lärt sig uppskatta mer och mer – Köpenhamn.
– Köpenhamn är så mysigt och jag älskar att utforska staden när jag är ledig. Dessutom pluggar jag juridisk översiktskurs på distans. En vacker dag är handbollskarriären över och då är det bra att ha en utbildning i bagaget.

I en tuff match förra sommaren mot Eslöv.

København HB bildades så sent som 2013. Hur ser klubbens målsättning ut?
– Klubben har tydliga målsättningar för att utvecklas och arbetar med ett stort engagemang. När jag skrev på var målet att vinna ligan och spela i Champions League senast 2021 och sedan fortsätta att försöka nå Europatoppen. Vi spelar i CL redan nu, så det ska bli spännande att följa med på resten av resan.
– Vad som händer när mitt kontrakt går ut är inte klart än, men jag trivs väldigt bra i Köpenhamn.

Vad har du för egna mål och drömmar i ditt handbollsliv?
– Bra fråga. När jag var yngre var drömmen att få spela utomlands – och plötsligt var man där.
– Nu vill jag fortsätta att utvecklas och hitta nya mål i min karriär och se hur pass bra jag kan bli. Och självklart vill jag fortsätta att spela i landslaget och i Champions League – det är saker som jag verkligen får en kick av.

Hanna Blomstrand
Ålder: 23 år.
Position: Högernia.
Klubb: København Håndbold (2017–).
Moderklubb: H65 Höör (–2012).
Övriga klubbar: Lugi (2012–2017).
Landskamper: 25 (U18), 12 (U20), 46 (hittills, A-landslaget).
Mästerskap: OS 2016, EM 2016, VM 2017, EM 2018.
Om Åhus Beachhandboll: ”Ett sjukt proffsigt arrangemang som bara blir större och större. Det var standard för familjen att åka dit varje sommar när jag var yngre.”

Fotograf: Christoffer Borg Mattisson