För fjärde året i rad fanns bröderna Ravelli, Andreas och Thomas på plats under Åhus Beachfotboll.
Bladetsporten tog ett snack med tvillingarna.
– Det är en ynnest att får vara med här under beachdagarna i Åhus. Man blir glad som en speleman, kvittrar Andreas.
Bröderna Andreas och Thomas Ravellis framgångsrika fotbollskarriärer är avslutade sedan många år tillbaka.
Numera dyker de då och då upp i samband med idrottsrelaterade evenemang runt om i landet – då i roller som företagare, föreläsare eller lekfarbröder.
För fjärde året i rad finns bröderna på plats under Åhus Beachfotboll där de på måndagen ledde sina lag med barn i en plojmatch på bana 1.
– Jag har alltid gillat barn. Jag har själv tre och brorsan har två, säger Thomas, som sin vana trogen tog plats i målet för sitt lag, det gröntröjade FC Hulken.
Andreas intog en diffus backposition i det röda laget, de Röda jävlarna.
FC Hulken vann med 2–0 efter det att Thomas briljerat i målet.
En straffräddning fick de äldre i publiken att minnas tillbaka till vad som hände på andra sidan Atlanten för 23 år sedan.
– I dag ville jag vinna, jag var mer motiverad. Den senaste tiden har jag fått tillbaka den där vinnarskallen, säger Thomas.
Vem av er brukar vinna?
– Thomas, han är alltid lite bättre än jag, skojar Andreas, som verkar ha lärt sig läxan av att också vara en god förlorare.
Tvillingbröderna Ravelli har under sin uppväxt alltid haft varandra att tävla emot.
– Vi har utmanat varandra i det mesta. Som komplement till all styrd träning har vi hållit på mycket med spontanidrott, det har varit viktigt för oss. Jag blir alltid arg om jag får stryk, säger Thomas Ravelli.
Enligt ett beslut från Svenska fotbollförbundets är det från och med den 1 januari i år förbjudet att utse cup- och seriesegrare där barn är under 13 år.
Vad säger du om att barnen under 13 år inte längre får tävla på fotbollsplan?
– Jag är väldigt tveksam till det, all idrott handlar om att vinna. När man torskar är det bara att knyta näven och komma igen, det är det som alltid har drivit mig. Barnen vet ändå själva om de har vunnit eller förlorat. Det är det som är skönheten och det otäcka med idrotten, säger Thomas.
– Som små spermier kom både jag och Thomas på första plats när vi nådde ägget. Annars är det oftast så att en vinner och en förlorar, sånt är livet, säger storebror Andreas, som tycker att det är trist att mindre fotbollscuper tappar i attraktion som en effekt av SvFF:s beslut.
Hur tror du att nivån på svensk elitfotboll påverkas av beslutet?
– Svårt att säga men om man ska bli bra på något måste man öva på det. Se på Tyskland, vinnarmentaliteten ligger i deras gener. Framtiden får utvisa hur det blir här i Sverige, säger Thomas.
Text: JOACHIM ORRENIUS, KRISTIANSTADSBLADET www.kristianstadsbladet.se
A A