Emme Adébo förläste som ungdomshandboll – Åhus Beach

Emme Adébo förläste som ungdomshandboll

Emme Adébo, verksamhetschef på Skånes Handbollsförbund, föreläste i Åhus Beach-tältet under fredagen.
Bland annat diskuterades de fantastiska siffror som skånsk handboll kan presentera i stort. Men det var arbetet med ungdomsidrott och dess värdegrunder som stod i fokus. Föreläsningen kan ses i sin helhet här.

Inledningsvis förklarade Adébo hur Skånska handbollsförbundet arbetar.
– Vi sliter med värdegrunderna på alla områden. Alla ska nås och alla ska utvecklas på sin nivå. Det innebär att vi måste måna om de svagare, de duktigaste och alla däremellan. Den uppgiften är gigantisk.
Att Skåne är Sveriges handbollscentra har blivit mer och mer erkänt.
– Det märks på många sätt, bland annat genom att det varje år skapas många arrangemang. Ett av dem är Åhus Beachhandboll Festival, vi har USM, landkamper och internationella mästerskap. Det kommer fler mästerskap 2020 och 2023. Det finns summercamps, Lundaspelen och annat som innebär att skånsk handboll sticker ut och är någotannorlunda.
– Skåne har nio lag i hgsta ligan. Fyra av tolv i SHE kommer från Skåne. I Handbolsligan kommer fem lag härifrån. Nio (!) lag från samma distrikt – inget annat distrikt är i närheten av det. 27 procent av alla landslagsspelare är skåningar. Skåne har någonting att vara stolta över. I hela västeuropa dippar antalet utövare framför allt i lagsporter. I Skåne är det tvärtom. Här får vi fler utövare.
Så lös Emme plötsligt upp lite extra.
– Vi har fått drygt 200 TS-utbildade ledare i Skåne sedan 2014. DET är nyckeln till en välmående handboll i framtiden.

Problemen finns dock.
-Vi missar en stor potential när spelare slutrar. Det kan vara en toppspelare, en ledare, en domare, en blivande sponsor eller en blivande statsminister som får en tagg till idrotten – om de inte tas om hand ordentligt. Vi måste vara smarta och ta hand om våra utövare. Det krävs ett nytt mindset – ett nytt tänk – för att komma dit.

I svensk idrott pratas det ofta om att de finns en triangel där basen är barnidrott.
– Problemet är när vi kommer till ungdomsidrottem, 13-18 år. Då minskar antalet utövare rejält. Ju närmre eliten vi kommer, desto mer smalnar triangeln
– Vi vill hitta lösningar för att hålla människor kvar inom sporten. Motionsidrott.
Anledningen till att spelare slutar?
– Ofta beror det på tidig toppning – utan hänsyn till de som utvecklas senare. Risken är stor att de som blir bortvalda att de slutar – och det är väldigt svårt att få in dem i systemet igen.
Adébo tog upp en annan intressnt detalj.
– Jag får ofta höra att man ska välja idrott tidigt. Det är så dumt!
– Vi hör hela tiden på de stora idrottarna att de höll på med flera sporter samtidigt långt upp i tonåren. Vi måste motverka toppning, specialisering och selektering som leder till ”drop out” i låga åldrar.
Emme poängterade:
– Min poäng är att det inte är viktigt att vinna i tidig ålder. Det finns många traditioner och mycket okunskap. Enligt forskning och min egen erfarenhet är det bättre att ha med så många spelare så länge som möjligt för att få en så bra elit som möjligt.

Tabellserier utan resultat är en het potatis.
– Det finns ett argument att det finns man måste låta/lära barn förlora. Men barnen förlorar ju även som yngre. Barnen håller koll på vad de står. De blir glada när de vinner och ledsna när de förlorar. Men jag ser seriespel mer som träning och man har vinnarskallar till tusen i varje situation. Det är DÄR vi utvecklar vinnarskallen. Vem som vinner matchen eller serien är ointressant – i de lägsta åldrarna.
– Det finns undersökningar som visar att den viktigaste anledningen till att barn idrottar är för att det är kul. Låt de som vill räkna mål göra det, men det behöver inte vara de vuxnas ansvar.
– Sedan vi slutade räkna resultat i de lägre åldrarna (upp till tolv år) har miljön i hallarna är mycket mjukare. Jag är själv ledare för ungdomslag och har verkligen märkt just det.

Motgiftet mot dropout?
– Bra ledarskap, bra föräldrarskap, bra föreningar, bra förbund, bra kommuner och ett starkt RF/SISU.
– Det stödet som finns från kommunen i Kristianstad är fantastiskt. Det är ett ypperligt sätt för kommunen att jobba med idrottt som ger fantastisk utdelning på lång sikt. Jobbar vi med de här bitarna får vi både gladare barn och bättre idrott.
Adébo tillade:
– Jag tror att vi mäter framgång helt tokigt idag. Jag tror att vi skulle må bättre om vi tänkte annorlunda. Man ska vinna på rätt sätt där alla utvecklas och mår bra.

I föreläsningen togs det även upp:
# ”Projekt Föreningsstöd” – där Skånska förbundet besökt tolv föreningar i länet och sökt svaret på varför skånsk handboll växer inom vissa områden.
# Den svåra utmaningen att hitta ledare i föreningarna.
# Det faktum att handbollen inte lockar invandrare i samma utsträckning som exempelvis fotboll.
# Frågor från publiken.

Hela Emme Adébos föreläsning går att se i efterhand här.