1400 lag anmälda och 17000 deltagare väntas

Till sommarens Åhus Beachhandboll är kring 1400 lag anmälda.
– Det slås rekord varje år, både besöksrekord och gästnattrekord och allting, säger grundaren Mats G Jönsson.

För 20 år sedan fick Mats G Jönsson en galen idé.

– Att jag skulle ordna så man kunde spela handboll på en strand. Nio och en halv person av 10 bara virrade på huvudet.

Sedan dess har ytterligare två arrangemang anslutit till Åhus Beachhandboll festival. Nämligen Åhus Beachfotboll och Åhus Live där musik och nöje står i centrum. Som tidigare år rullar speciella festivalbussar i Åhus och mellan Kristianstad och Åhus kommer också Skånetrafiken att göra vissa förändringar i sina turer för att anpassa sig till trycket som är under festivaldagarna.

– Vi slår vårt eget rekord år efter år, säger Mats G Jönsson, även om jag säger varje år att jag inte tror det kommer bli så i år. Det är även besöksrekord och gästnattrekord.

I år är hittills 1400 handbollslag anmälda och 17000 deltagare väntas. Därtill alla besökare som i sommar, förutom alla matcher och musik- och komiker framträdanden, kommer att kunna se en utställning. Den visar Åhus Beachhandbolls 20-åriga resa från start till nutid.

– Det finns inte tio årliga event i Sverige som kommer upp i de här siffrorna. Vi kommer aldrig komma upp i nivå med Gotia Cup och Vasaloppet och sådana, men många förstår nog inte hur stort det här är, säger Mats G Jönsson.

För den som vill säkra ett bra boende under festivaldagarna gäller det att vara ute i god tid.

– Ja, ja givetvis. Vi jobbar mycket med servicefrågorna till de som ska komma hit. Det kräver väldigt mycket service eftersom 80 procent av besökarna och deltagarna kommer utanför kommungränserna. Men det är allt från campingplatser till hotellrum som hyrs ut. Mycket beror också på folks välvilja att hyra ut sina hus och stugor. Det är tusentals som gör det och det ger enorma ringar på vattnet för så många. Åhus Beachhandboll i dag föder så många.

Men alla är inte nöjda. En närboende till stranden polisanmälde nyligen Kristianstads kommun och Åhus Beach AB för att för schaktningar och ingrepp som gjorts på stranden.

– Ja tyvärr, säger Mats G Jönsson som inte är förvånad över årliga klagomål. Jag är sönderringd av folk som undrar vad som händer och tycker det är tråkigt. Jag menar, här har vi ett årligt arrangemang som ser till så att hundratals ungdomar har sommarjobb och drar in 150 miljoner i turistomsättning, föreningslivet tjänar pengar och så kommer ändå det här varje år. Vi jobbar mycket med dialog, men ibland fungerar inte det. Vi vill prata med människor. Vi jobbar för att Åhus ska utvecklas och då måste också evenemangsstranden utvecklas.

Text: SIGRID NURBO, KRISTIANSTADSBLADET www.kristianstadsbladet.se