Vi stärker samhället

Lokalt och i världen! Här kan du läsa mer om vad vi jobbar för. Allt från destinationsutveckling, sociala engagemang till föreningssamarbeten.

Idrott för alla

Under många somrar har Handboll För Alla spelats som en uppvisningsmatch på centercourten under Åhus Beachhandboll Festival med deltagande kändisar som lagkamrater. En uppvisningsmatch som har blivit en återkommande och väldigt uppskattad del på Åhus Beachhandboll Festival.

Handboll för alla är ett projekt som syftar till att ge människor med funktionsnedsättning möjligheten att spela handboll. Projektet Handboll För Alla arbetar med Härs & Tvärs som är ungdoms- och seniorhandboll för personer med utvecklingsstörning. Vem som helst med en funktionsvariation kan vara med.

Under 2016 var första året då Åhus Beachfotboll arrangerade Fotboll För Alla. I den historiska första matchen på centercourten spelade Ängelholmslaget HIK Kickoff mot Trollenäs IF i vad som kom att bli en jämn kamp men framförallt en riktig glädjespridare bland både deltagare, ledare och andra besökare.

År 2017 kan Åhus Beach AB med stor glädje meddela att det kommer bli året då spelare med funktionsnedsättning kommer få möjligheten att få delta i egna klasser under både Åhus Beachfotboll och Åhus Beachhandboll Festival.

Läs mer

Miljöcertifierade evenemang

Inför 2016 års evenemang arbetade vi också hårt med målsättningen att arrangera hållbara evenemang vilket resulterade i att vi blev miljöcertifierade för vår insats.

Destinationsutveckling

Åhus Beach samverkar med lokala närings- och föreningslivet samt arbetar aktivt för att Åhus som samhälle och turistdestination ska utvecklas. Vår målsättning är att vara Nordens bästa beachfotbolls- och beachhandbollsupplevelse. Genom vår vision, att samla hela fotbolls- och handbollssverige, drar evenemangen mer än 100 000 besökare från hela Sverige men även från Danmark, Finland, Norge och Tyskland till vår unika mötesplats på evenemangsstranden i Åhus under sommaren. Det genererar i sin tur en turistomsättning som uppskattats till ca 150 miljoner kronor – pengar som kommer bygden och Kristianstads kommun till godo genom att evenemangen bland annat skapar gästnätter, konsumtion i butiker och restauranger.

Föreningssamarbete

Genom att samarbeta med lokala föreningar, beträffande möjligheten att upplåta lagboende i föreningslokaler och arbetskraft till evenemangen, skapar vi tillsammans nya möjligheter till bland annat ekonomiska förutsättningar. Sammantaget genererar det en ersättning med sammantaget över 500 000 kr i bidrag till våra samarbetsföreningar varje år. Den största delen av intäkterna går till barn- och ungdomsutveckling i respektive förening.

Integration och jämställdhet

Åhus Beach AB arbetar för integration och jämställdhet genom evenemangen. Åhus Beachhandboll Festival är idag ett 50/50 evenemang med 50% deltagande killar och 50% deltagande tjejer och snart är även Åhus Beachfotboll på samma procentsats. Genom att ha en god förankring med föreningslag som driver integrationsprojekt arbetar vi för att integrera nyanlända som gör att alla ska få chansen att delta med ett lag under Åhus Beachfotboll och Åhus Beachhandboll Festival.

Nordens handbollscentrum

Åhus Beach AB tillsammans med Kristianstads Kommun, Högskolan i Kristianstad, Kristianstad Österlen Airport och lokala handbollsföreningar driver projektet om att skapa Nordens Handbollscentrum i Kristianstads Kommun.

Projektets fem hörnstenar:

  • Breddhandboll
  • Handboll och utbildning
  • Handboll och integration
  • Infrastruktur
  • Elit